Koeien Zorgvrij krijgen een scheerbeurt

Annemiek Jansen
Velsen-Zuid

Zondag was in informatieboerderij Zorgvrij het evenement Koeien op Stal, waarbij bezoekers konden zien hoe een koe wordt geschoren, maar waar ook kaas kon worden gemaakt en boter kon worden geschud.

Met grote ogen staart een koe een meisje aan die voorzichtig haar hand op zijn snuit legt. Het beest heeft er niets van en eet rustig zijn hooi op.

Bij de ingang van de stallen heet vrijwilliger Anja Droog iedereen welkom. ,,Er is nogal wat verwarring over koeien”, legt ze uit terwijl ze bezoekers een leeg flesje geeft die later gevuld kan worden met verse melk. ,,Veel mensen weten niet dat koeien worden geschoren. Het gaat vandaag om de beleving en de ervaring.”

Eten

In de stallen worden de graseters aangestaard door tientallen verwonderde kinderoogjes. Iets verderop is boer Cor Hoek Spaans een koe aan het scheren. ,,Dat is wel nodig voor deze koeien. Ze hebben nu een wintervacht die tegen temperaturen tot -20 graden kan.

Dat is handig voor koeien op de Veluwe die buiten staan in de winter en genoeg te eten hebben, maar deze polderkoeien hebben in de winter niet genoeg eten. Als ze te weinig eten hebben, geven ze geen melk. Dus zetten we ze op stal. Alleen die vacht is veel te warm voor de koeien die op stal staan. Daarom scheren we ze.”

Luisjes

Hoek Spaans vindt het scheren van de beesten een leuke klus. ,,Ze knappen er altijd van op en je ziet meteen aan de huid hoe ze er aan toe zijn. Je kan ze controleren op luisjes bijvoorbeeld.”

De driejarige Hidde kijkt zijn ogen uit terwijl een koe een scheerbeurt krijgt. ,,Zijn ogen staan op steeltjes”, glimlacht moeder Femke Christiaanse. Toch is het bezoek niet alleen voor Hidde leerzaam. ,,Ik wist helemaal niet dat dit gedaan werd’’, vertelt Femke. ,,Van schapen weet je het nog wel.” Hidde trekt intussen aan zijn moeders mouw en wil verder kijken.

Spierpijn

In een andere ruimte naast de stallen staat Tessa Sterkenburg melk te proeven met Kay (5) en Lian (2). Het doel: het verschil proeven tussen magere, halfvolle, volle en verse melk. ,,Het is moeilijker dan ik dacht”, zegt ze terwijl ze een formulier invult met haar gok. Een verdieping hoger staan bezoekers hevig een klein flesje melk door elkaar te schudden in de hoop dat het in boter verandert. ,,Ik krijg er spierpijn van”, lacht een moeder.

Met een gevuld flesje met verse melk loopt een jongetje trots naar buiten. ,,Doei!”, schreeuwt hij naar Droog. ,,Vond je het leuk?”, probeert Droog nog te vragen, maar haar vraag wordt stilletjes al beantwoord. De aandacht van het jongetje gaat alleen nog maar uit naar het flesje met verse melk.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.