’De zee aan de linkerkant houden’

Tentjes op het terrein van SVIJ voor de lopers van de strandzesdaagse.© Foto United Photos/Paul Vreeker

Kees de Boer

Als de honderden deelnemers van de Strandzesdaagse het terrein van voetbalvereniging SVIJ betreden, wordt de neus geprikkeld door de geur van broodjes hamburger. Na 32 kilometer wandelen mogen ze hier hun tentje voor de nacht op zetten, om uit te rusten voor de etappe van IJmuiden naar Egmond aan Zee.

„We pikken zo een graantje mee”, zegt voorzitter Hans van Amersfoort van de voetbalvereniging. „We bakken vandaag hamburgers en schenken drankjes. En morgenochtend zijn er een aantal vrijwilligers die om zes uur al, als de eerste lopers vertrekken, pannenkoeken bakken en uitsmijters serveren.”

Ook sommige jeugdleden van de club doen goede zaken. Langs het terrein lopen jeugdleden met kruiwagens. „Voor een euro brengen we uw bagage naar de goede plek”, zegt een jongetje tegen een vermoeide wandelaar, die net zijn bagage heeft gevonden.

Raymond Scheepers uit Maassluis doet al voor de 23e keer mee. Wat hij leuk vindt aan de Strandzesdaagse? „Het is voor mij inspanning en ontspanning tegelijk. De Strandzesdaagse draait vooral om de gezelligheid.” Wat opvalt zijn de voeten die getaped zijn. „Daar zitten bloedblaren onder, maar er is mee te lopen. Blij dat ik geen spierblessure heb.”

Iets verderop zitten Hans Fehling, Ron Paardekooper, Lisette Voet en Angelique Rademaker uit Den Helder voor hun net opgezette tenten. Ze zien er nog fris uit. Hun geheim? „De blik op oneindig houden”, zegt Lisette. „Dan kom je er vanzelf. En op de route hoef je niet te letten, gewoon de hele tijd de zee aan de linkerkant houden.” De vier zeggen dat ze het tot nu toe getroffen hebben met het getij. „Als je onderweg hoog water hebt, wordt het veel zwaarder”, zegt Angelique. „Dan loop je schuin in mul zand. Dat geeft een grotere kans op blaren.”

De vrienden Dick van Oosten en Ben Cornelissen uit Mijdrecht roemen de ’vrijheid, blijheid’ van de zesdaagse wandeltocht van Hoek van Holland naar Den Helder: „Je loopt helemaal voor jezelf”, zegt Dick. „Het is heel anders dan de Vierdaagse van Nijmegen. Daar moet je voor een bepaalde tijd binnen zijn. Al kom je negen uur ’s avonds binnen, dan is het nog goed. Wil je onderweg de bus pakken? Niemand die er moeilijk over doet.”

En zo vond ieder een plekje gisteren. Zoals Woutje de Leeuw uit Ede. Ze is onderweg vrienden geworden met Pieter Meijers uit Den Haag en hebben de tentjes naast elkaar gezet. „Eerst even douchen en daarna naar de Dekamarkt voor een lekkere fles wijn”, zegt Woutje. „Morgen weer een dag.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.