Afsluiting sluisroute stilgehouden

© United Photos/Paul Vreeker
IJmuiden

De afsluiting van de doorgaande route over het IJmuidense sluizencomplex is onder de pet gehouden tot na de gemeenteraadsverkiezingen. Dat blijkt uit een vertrouwelijk gespreksverslag tussen Rijkswaterstaat, de gemeente Velsen en de aannemingscombinatie OpenIJ.

In dat overleg dat op 16 maart plaatsvond bracht Velsen in dat de afsluiting ’zeker niet voor de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart’ gecommuniceerd zou worden.

Lees ook: Onbegrip over trage communicatie afsluiting sluisroute

Feit is dat de sluiting van het complex op dinsdag 3 april om 16.10, pas tweeënhalve week later, bekend werd gemaakt via een persbericht door Rijkswaterstaat.

Voorzitter Han van Spanje van de Fietsersbond, die de documenten via een beroep op de wet openbaarheid van bestuur kreeg van Rijkswaterstaat, snapt niets van het besluit om de sluiting van de sluis pas na de verkiezingen te melden aan weggebruikers: „Verbazingwekkend.”

Volgens een woordvoerder van de gemeente Velsen werd afgesproken om pas naar buiten te treden na bestuurlijk overleg tussen Rijkswaterstaat en de wethouder.

Dat kon pas 26 maart. ,,Dus na de verkiezingen.’’ Verder was het aan Rijkswaterstaat om het communicatiemoment te bepalen, stelt Velsen.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.