Dierenkliniek mag blijven in Ranzijn

Marieke de Kok
Velserbroek

Ranzijn Tuin&Dier hoeft de dierenkliniek in de Velserbroekse vestiging niet te sluiten. De Velsense gemeenteraad ging schoorvoetend akkoord met het openhouden.

Want dat het allemaal niet netjes is gegaan, daar zijn de politici het wel mee eens. Zelfs wethouder Ronald Vennik zegt dat. ,,Een aantal stappen in dit proces verdient niet de schoonheidsprijs.’’ Volgens hem zijn er vooral fouten gemaakt door Ranzijn. ,,Dat bedrijf weet heus wel hoe de hazen lopen.’’

Hij doelt hiermee op het feit dat Ranzijn de dierenkliniek een jaar geleden begonnen is, wetende dat in het bestemmingsplan geen dierenarts was toegestaan. Daarvoor had de bestemming ’veterinaire diensten’ op de grond moeten rusten. De grond van Rijksweg 289 heeft echter de bestemming detailhandel. Een tuincentrum mag dus wel, een dierenkliniek eigenlijk niet.

Toch is de kliniek al een jaar open. En dat vinden de dierenartsen uit de regio dan weer helemaal niets. Die spreken van oneerlijke concurrentie en onhygiënische toestanden omdat baasjes met hun zieke dier door de winkel lopen.

Sander Smeets (D66V): ,,Ik denk dat hier inderdaad sprake is van oneerlijke concurrentie, maar daar mogen wij als gemeenteraad niet zo veel van zeggen. Wij moeten alleen kijken of er sprake is van goede ruimtelijke ordening.’’ D66V trok de conclusie dat er op die plek best een dierenartsenpraktijk gevestigd mag zijn gevestigd. VelsenLokaal was het daar helemaal niet mee eens. Bram Diepstraten: ,,Wij keuren deze handelswijze van Ranzijn af. De gemeente heeft beleidsvrijheid.’’

Als VelsenLokaal een meerderheid achter zich had gekregen, had de gemeenteraad het voorstel van wethouder Ronald Vennik om de dierenkliniek alsnog toe te staan, afgewezen.

Dat was donderdagavond tijdens de raadsvergadering niet het geval. Wethouder Vennik kreeg steun van een meerderheid en dus mag de kliniek mag open blijven.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.