Notaris Klaas Roeda (1932-2018): ’Rechtdoorzee en sympathiek’

André van Duin

André van Duin

Milo Lambers
Santpoort-Zuid

’Betrouwbaar’, ’rechtdoorzee’ maar ook een ’mensenmens’. Dat was oud-notaris Klaas Roeda. Hij overleed afgelopen maandag na een ziektebed van een jaar.

Roeda werd in 1932 geboren in Leeuwarden. Via Amsterdam en Bergen kwam hij in Velsen terecht. Tussen 1973 en 1997 had Roeda een eigen notarissenpraktijk in Velsen-Zuid. „Ook na zijn pensioen kwam hij nog vaak langs om ons bij te staan met raad”, vertelt Cees Smit, hij nam Roeda Netwerk Notarissen in 1997 over. „Hij beschouwde de zaak tot het eind als zijn kindje.”

Roeda was voor Smit in de jaren negentig een mentor. „Maar ook een vriend, ondanks dat we dertig jaar schelen. Het was een markante man. In het begin leek hij soms een beetje brommerig, maar als je hem beter leerde kennen was hij een zeer sympathieke man, een mensenmens. Hij was betrouwbaar. Vriendschappen waren bij hem voor de eeuwigheid.”

Als notaris trad Roeda belangeloos op bij het bepalen van prijswinnaars voor acties van bladen en goede doelen. Ook begeleidde hij de privatisering van het Staatsvissershavenbedrijf. In deze krant vertelde hij daar bij zijn afscheid over: „Het was de eerste keer dat een overheidsbedrijf geprivatiseerd werd. Je moest dus als het ware pionieren. ’Sla ik geen administratieve blunders? Is je research goed’, met al dat soort dingen moest je rekening houden. Dat maakte het zo’n spannend proces.”

Naast zijn werk als notaris was hij commissaris voor Van Gelder Papier, bestuurslid voor VVV Velsen en betrokken bij het Zee- en Havenmuseum. Hiervoor ontving hij een koninklijke onderscheiding. Zijn grote liefde was het circus. Hij was adviseur voor meerdere circussen en kwam er zijn gehele leven graag. André van Duin was in 1997 te gast bij zijn afscheid in het Groot Russisch Staatscircus. Met zijn kleindochter bezocht hij nog jaarlijks het wintercircus in Carré.

Roeda had ook een bijzondere band met illusionist Hans Klok. Hij adviseerde hem in zijn begintijd. Onlangs nam Klok nog een videoboodschap voor hem op. Zie hieronder.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.