Voorlopig aannemer gevonden voor renovatie Velsertunnel

Archiefbeeld Velsertunnel. Foto: Fokke Zaagsma.

Archiefbeeld Velsertunnel. Foto: Fokke Zaagsma.

Saskia Knegtering
Velsen-Zuid

Rijkswaterstaat heeft de renovatiewerkzaamheden aan de Velsertunnel voorlopig gegund aan de aannemerscombinatie Hyacint. De eerste voorbereidingen voor de renovatie van de Velsertunnel - zoals maken van het ontwerp - gaan dit jaar van start. Eind 2016 is het werk naar verwachting afgerond.

Hyacint is een combinatie van aannemers Dura Vermeer, Besix en installatiebedrijf Spie Nederland. Wanneer de bedrijven de renovatie werkelijk gaan uitvoeren, zijn zij zeven jaar lang ook verantwoordelijk voor het onderhoud van de tunnel.

De renovatie van de Velsertunnel gaat forse verkeershinder met zich meebrengen. Dit komt met name omdat de tunnel in 2016 langere tijd moet worden afgesloten. Naar verwachting is in april meer bekend over hoe lang de afsluiting van de tunnel duurt.

De Velsertunnel is bijna zestig jaar oud en toe aan een grote renovatie. Rijkswaterstaat laat onder meer de doorrijhoogte van de tunnel vergroten, zodat er minder incidenten zijn met te hoge vrachtwagens. Het komt nu regelmatig voor dat die vast komen te zitten in de tunnel, met veel verkeersoverlast als gevolg. Daarnaast vernieuwt Rijkswaterstaat bijvoorbeeld de ventilatie, het blussysteem en de verlichting. Ook worden de vluchtwegen aangepast.

Na de werkzaamheden voldoet de Velsertunnel ook aan de nieuwe Tunnelwet; wettelijk moet dat uiterlijk vanaf 2019 het geval zijn.

Voordat het zeker is dat Hyacint de klus krijgt, moet Rijkswaterstaat nog een aantal stappen doorlopen met de aannemerscombinatie. Beide partijen kijken of de aannemer de contracteisen goed heeft geïnterpreteerd. Vervolgens worden de belangrijkste delen uitgewerkt tot een voorlopig ontwerp. Als deze fase succesvol is doorlopen, wordt groen licht gegeven. Naar verwachting gebeurt dat deze zomer.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.