OM eist werkstraffen voor geweld bij Dorpsfeest Santpoort

Carlo Nijveen

Een 21-jarige Velserbroeker moet voor betrokkenheid bij ongeregeldheden tijdens het Dorpsfeest Santpoort in 2015 worden veroordeeld tot tweehonderd uur verplicht werken. Dat eist het openbaar ministerie. Als stok achter de deur wil het OM dat de man ook een voorwaardelijke celstraf van zes weken krijgt opgelegd.

De man uit Velserbroek heeft volgens de officier van justitie tijdens de ongeregeldheden politiemensen met stenen bekogeld. Ook stelt de aanklager dat de Velserbroeker zich bij de rellen schuldig heeft gemaakt aan het beschadigen van geparkeerde auto’s. Een 21-jarige Amsterdammer die eveneens van het gooien van stenen naar de politie wordt verdacht, hoorde afgelopen dinsdag in de rechtbank in Haarlem een werkstraf van tachtig uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee weken tegen zich eisen.

’Onschuldig’

De Velserbroeker en de Amsterdammer ontkennen dat zij met stenen hebben gegooid. Maar politiemensen hebben hen aangewezen als relschoppers. De verdachten kennen elkaar naar eigen zeggen niet. Ze zouden tijdens de ongeregeldheden wel met elkaar hebben gesproken en ook samen zijn begonnen aan de stenengooierij. Daarnaast heeft de Amsterdammer volgens het openbaar ministerie politiemensen uitgescholden en zouden hij en de Velserbroeker anderen hebben opgejut om ook geweld te gebruiken.

Politiepost

De rellen ontstonden aan het einde van Dorpsfeest Santpoort 2015. Bij een politiepost aan de Broekbergenlaan ging het mis nadat een 14-jarig meisje buiten bewustzijn was geraakt en bij vrijwilligers van het Rode Kruis terechtkwam. Het meisje zou zo erg de weg zijn kwijtgeweest, dat zij toen ze bijkwam hevig begon te gillen. Dat gegil zorgde voor onrust. De (vermeende) mishandeling van een andere bezoekster van de feestweek zorgde voor olie op het vuur. De vrouw wees een man als schuldige aan. Toen enkele politiemensen hem en een vriend wilden arresteren, zouden zij door drie- tot vierhonderd feestweekgangers zijn omsingeld. Ook even verderop in Santpoort-Noord ontstond daarna tumult.

Het OM vindt ook dat de Velserbroeker en de Amsterdammer die bij de rellen waren betrokken aan politiemensen schadevergoedingen moeten betalen. Uitspraak over twee weken.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.