’Als ik judo zeg, zijn jullie stil’

Anneke Wijsman a.wijsman@hollandmediacombinatie.nl
IJmuiden

Het oogt als een kudde vrolijke lammetjes, 150 schoolkinderen die over de vloer kruipen in judopak. Meer dan 2000 basisschoolleerlingen vieren donderdag en vrijdag in Sporthal Zeewijk in IJmuiden in groepen de afsluiting én het nieuwe begin van een seizoen schooljudo. Ze krijgen er een clinic van een topjudoka.

Olympisch judoka Linda Bolder uit Velserbroek, in het midden met microfoon, heeft de wind er op een ontspannen manier onder. ,,Als ik judo zeg, is het stil’’. Ze laat ze flink door elkaar praten en roept dan ’judo’’. De eerste keer praten er nog een paar. Maar bij de tweede keer kan je een speld horen vallen in de sporthal.

’Ooooh’, klinkt het even later vol ontzag uit tientallen kindermonden als Linda een volwassen man door de lucht zwiept, die met een harde plof op de mat valt. Dat gaan de enthousiaste kinderen dus niet nadoen. Wel het grondjudo met een houdgreep die Linda de ’makkelijke leunstoel’ noemt. De een maakt er een spelletje van, de ander, zoals twee paardenstaartmeisjes in een hoek, zijn bloedfanatiek.

Concentreren

Vanaf de kant kijkt 9-jarige Luuk van Het Kompas uit IJmuiden met een gebroken arm toe. Je leert veel van judo, vindt hij. ,,Zoals vallen en goed concentreren.’’

De kinderen van elf basisscholen in Zeewijk en Velsen-Noord kregen vorig schooljaar zes keer judoles op hun basisschool. Mede gefinancierd door het Rijk. Ook de gemeente betaalt mee, omdat naast het bewegen ook de judowaarden respect, samenwerken, discipline, beheersing, weerbaarheid, vertrouwen en plezier belangrijk worden gevonden.

Vorig jaar startte het tweejarig project waar Velsen de organisatie schooljudo.nl voor inschakelde. Deze levert matten en pakken en geeft bijscholing aan ervaren judoleraren om van hen ’entertrainers’te maken.

,,Dat waren we natuurlijk al’’, zegt de IJmuidense judoleraar Jos Kops, die met dochter en schoonzoon de lessen op de Velsense scholen verzorgt. ,,Judo zit vol met spelvormen, en ondertussen brengen we de waarden van de sport bij.’’

Die waarden worden ook onderschreven door de ouders van 9-jarige Justin, leerling van De Zefier uit IJmuiden, die net als veel andere ouders vanaf de tribune alles volgen.

Respect

Zij vinden het goed dat belastinggeld aan dit soort initiatieven wordt besteed. ,,Ik vind het belangrijk dat een kind een sport leert’’, zegt Justins moeder. ,,Maar ook zaken als respect want dat is bij de jeugd soms ver te zoeken. Als ouders zijnde geef je het je kind mee, maar het is moeilijk als anderen daar anders over denken.’’

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.