Aanleg drainage tijdens herinrichting Velsen-Noord

Pieter van Hove
Velsen-Noord

Hoewel Velsen-Noord de afgelopen tien maanden nauwelijks last heeft gehad van een te hoge waterstand, is de gemeente onverdroten doorgegaan met het maken van plannen om de bewoners droge voeten te bezorgen. Zoals de aanleg van drainage op verschillende plekken binnen de wijk.

Deze afvoersystemen voor overtollig (hemel)water moeten voorkomen dat kelders van woningen blank komen te staan na een langere regenperiode. Iets dergelijks deed zich in het recente verleden herhaaldelijk voor.

Reden voor bewoners om de actiegroep Droge Kelders Velsen-Noord op te richten en de gemeente tot actie te dwingen. Dit leidde in februari van dit jaar tot de presentatie van het rapport Grondwateronderzoek Velsen-Noord met daarin oorzaken, conclusies en mogelijke oplossingen.

Een belangrijke aanbeveling was het aanleggen van drainage in de openbare ruimte en het afvoeren van overtollig grondwater naar het riool. Deze maatregelen gaat de gemeente Velsen de komende tijd op belangrijke locaties uitvoeren, stelt Gerrit Ausma van Droge Kelders tevreden vast.

Zo is bij de herinrichting van het plantsoen/parkeerterrein bij de Schouw ook een drainage aangelegd. Dit geldt ook voor de Wijkerstraatweg en de Heirweg en omgeving waar bij de rioolvervanging ook een drainagestelsel is aangebracht.

Peilbuizen

Bij de herinrichting van de Grote Hout- of Koningsweg en de Pieter Janszstraat gaan ook gelijktijdig drainagebuizen de grond in. Andere locaties zullen volgen. In 2018 moet het project achter de rug zijn.

Volgens Ausma is naar voren gekomen dat het aanbrengen van een drainagesysteem niet overal binnen de wijk een probaat middel is. Het een en ander heeft te maken met de samenstelling van de grond. Bij de Duinvlietstraat en de Wijkeroogstraat zijn inmiddels peilbuizen bijgeplaatst om zodoende meer inzicht te krijgen in de grondwatersituatie.

Voor de woningen aan de Ladderbeekstraat en directe omgeving is drainage niet afdoende, kregen de aanwezigen woensdagavond tijdens een informatieavond in buurtcentrum De Stek te horen. Voor deze huizen is een individuele aanpak nodig. De gemeente wil in gesprek gaan met de betrokken bewoners.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.