Westerveld stopt met Concerto in Memoriam

Een van de vorige edities van Concerto in Memoriam. Foto: United Photos/Bart van Vliet.

Een van de vorige edities van Concerto in Memoriam. Foto: United Photos/Bart van Vliet.

Dagmar Aarts
Driehuis

Westerveld stopt met het Concerto in Memoriam. De organisatie kan de veiligheid van bezoekers niet langer garanderen.

Sinds 1994 organiseert Crematorium en Begraafplaats Westerveld ieder jaar in juni ’Concerto in Memoriam’, om collectief dierbaren te herdenken met muziek in de vrije natuur. Om zo te helpen bij rouwverwerking.

,,Er is besloten om met ingang van dit jaar geen Concerto in Memoriam meer te organiseren. Dat was een moeilijke beslissing voor ons en onze medewerkers. Het belangrijkste is de verantwoordelijkheid die wij voelen voor de veiligheid van de bezoekers’’, aldus Carla Bosua, directeur van Begraafplaats & Crematorium Westerveld. ,,Door het enorme aantal mensen dat het Concerto in Memoriam bezoekt, in 2013 zo’n zesduizend, wordt de veiligheid van de bezoekers een steeds belangrijker punt. Daarbij speelt de plek waar het concert gehouden wordt een grote rol. Dit terrein ligt schitterend, maar ook in een soort kom, waaruit maar een beperkt aantal vluchtwegen is. Als er dan ook maar iets zou gebeuren, is het voor duizenden mensen lastig om snel weg te kunnen.”

Karakter

Verregaande veiligheidmaatregelen gaan volgens Bosua ten koste van het unieke intieme en ongedwongen karakter van het concert. ,,Dat willen we niet. Juist dat karakter is belangrijk voor het bieden van ruimte om te gedenken.”

Bosua vervolgt: ,,Het Concerto in Memoriam vorig jaar, met het jubileum van Westerveld, was heel bijzonder: een uniek programma, een speciale cd, de burgemeester die sprak, een jubileumboek en zesduizend bezoekers, waaronder zelfs de minister president. Voor ons betekende dat dit hét moment was om het succesvolle initiatief, zoals we het Concerto in Memoriam wel mogen noemen, op een hoogtepunt af te sluiten.’’

Onvervangbaar

In navolging van het Concerto in Memoriam kwamen er in het hele land herdenkingsconcerten. Volgens Bosua is het Concerto in Memoriam onvervangbaar, maar is Westerveld voortdurend op zoek naar nieuwe initiatieven waarbij herdenken het uitgangspunt is.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.