Coalitie Velsen zo goed als rond

Friso Bos
Velsen

Op 16 april verwacht Annette Baerveldt van D66V een nieuw college van burgemeester en wethouders te kunnen presenteren, inclusief een nieuw coalitieprogramma.

Dat meldde zij gisteravond tijdens de tweede openbare coalitie onderhandelingsvergadering van de Velsense gemeenteraad.

Dat nieuwe college bestaat zoals iedereen sinds de eerste vergadering twee weken geleden al vermoedde uit D66V, PvdA, VVD, CDA en LGV. Over wethouders is nog niet gesproken in het openbaar, maar Ronald Vennik (PvdA) verklapte alvast dat er twee al acht jaar als wethouder zitten en twee al vier jaar. Ofwel, binnen de beoogde coalitie is ook al overeenstemming bereikt over de namen en rugnummers.

Zelfde wethouders

Voor de handliggend is dat van de partijen uit de afgelopen coalitieperiode dezelfde wethouders terugkeren. Dus Annette Baerveldt, Robert te Beest (CDA), Arjen Verkaik (VVD), Ronald Vennik (PvdA). Wie het dan gaat worden van het LGV is nog maar de vraag. Leo Kwant van LGV ontkende afgelopen week in de krant dat de keus op Floor Bal van zijn partij was gevallen. Volgens Kwant was er nog niet eens over gesproken in zijn fractie. Bal echter verspreidde op dat moment zelf het nieuws dat hij de wethouderskandidaat van LGV is.

Domper

Voor Velsen Lokaal, de tweede grote winnaar bij de afgelopen verkiezing, kwam het nieuws als een domper. De partij is door Baerveldt niet uitgenodigd voor een gesprek. Daartoe is zij ook niet verplicht als de grote winnaar maar de lokale partij voelt zich daardoor direct buitengesloten.

De partij behaalde ongeveer twintig procent van alle uitgebrachte stemmen en groeide daarmee van vijf naar zes zetels in de gemeenteraad. Volgens Robert te Beest maakt dat helemaal niet uit. ,,De partijen in de nieuwe coalitie hebben immers zestig procent van alle stemmen.’’ Te Beest sprak feitelijk namens de hele coalitie, de andere partijen sloten zich hoofdzakelijk bij zijn relaas aan

Verromeld

Volgens Marianne Vos van Velsen Lokaal is het democratisch proces onnodig verrommeld. Tevens zei ze dat de coalitievorming een schijnvertoning is en dat Velsen Lokaal over informatie beschikt waaruit mogelijk blijkt dat het nieuwe college al vast stond vóór de verkiezingen.

,,Als dat werkelijk klopt is dat een belediging van iedereen die gestemd heeft’’, aldus Vos.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.