IJmuidenaar kan stoppen met pleidooi 'zijn' verdachte moord Vaatstra

Redacteur IJmuiden
IJmuiden

Met de aanhouding van een Friese verdachte in de zaak-Vaatstra, kan de zoektocht naar 'Korte Ali' worden gestaakt. Volgens IJmuidenaar Gerrit Veldman was deze Ali de verdachte.

In april 2010 reageerde het coldcaseteam van de zaak-Marianne Vaatstra op het relaas van Veldman. Deze beweerde dat justitie steeds achter 'de verkeerde Ali' had aangezeten.

Lange tijd was een asielzoeker uit de buurt van Veenklooster verdachte. Er werd een zekere Ali opgespoord die, zo bleek uit DNA-onderzoek, niets met de moord te maken had.

Veldman beweerde echter dat deze 1,90 meter lange man er inderdaad niets mee te maken kon hebben gehad. Hij had een man gekend - 'klein, vadsig, 1,60 meter' - die in het bezit was van een agenda vol adressen in Zwaagwesteinde en Kollum.

Deze man zou ten tijde van de moord in het asielzoekerscentrum Kollum hebben gezeten in de buurt waar Marianne Vaatstra om het leven werd gebracht.

Dat een man gelijkend op het signalement van Veldman daar had gezeten, werd bevestigd door vier beveiligingsbeambten van het azc.

Veldman leerde 'Korte Ali' kennen in een Noorse gevangenis, waar de IJmuidenaar een straf uitzat voor drugssmokkel.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.