Halvering van aantal vuurwerkincidenten

Susanne Moerkerk
IJmond

De jaarwisseling is in de hele provincie relatief rustig verlopen. Volgens de politie is er een halvering te zien in het aantal vuurwerkincidenten.

In IJmuiden reed een dronken bestuurder een lantaarnpaal aan de Parkweg uit de grond, de man zelf kwam er met lichte verwondingen vanaf. Na 3 uur ’s nachts werd het volgens de politiewoordvoerder wat onrustiger, er werden uiteindelijk 23 aanhoudingen verricht. Het meest in het oog springende incident gebeurde in Haarlem, waar rond vier uur bij een steekpartij aan de Zomerkade een 23-jarige Haarlemmer om het leven kwam en meerdere mensen gewond raakten.

Bij het RKZ in Beverwijk was het druk, hier werden op de spoedeisende hulp 27 personen geholpen, waaronder 14 vuurwerkslachtoffers. Van hen hadden er drie ernstige verwondingen, twee mensen zullen blijvend letsel overhouden aan de vuurwerkongevallen. Een persoon aan het oog, de ander aan de hand. Er werd een persoon met een alcoholvergiftiging binnengebracht. Ook de spoedeisende hulp van het Spaarne Gasthuis werd druk bezocht. In Haarlem zijn 34 mensen behandeld en was het drukker dan eerdere jaren. Twee van hen hadden vuurwerkletsel, het ging daarbij om milde verwondingen. ,,De nieuwjaarsnacht was flink drukker, met relatief weinig vuurwerkslachtoffers maar meer slachtoffers door drank en agressie’’, aldus een SEH-verpleegkundige in Haarlem-Zuid.

De brandweer was voornamelijk druk met het blussen van kleinere brandjes. De woordvoerder van de Veiligheidsregio meldt dat er voor 1 uur ’s nachts al tien uitrukken waren voor brand in ondergrondse containers. In de hele IJmond raakten zeker 15 containers beschadigd door brand. Ook rukte de brandweer onder meer uit voor brand in een oliepan, een ’vreugdevuur’ van vuurwerkresten op een rotonde, een brand bij een bouwsteiger en brand in prullenbakken.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.