Tekort aan ligplaatsen riviercruiseschepen

Riviercruiseschip in Amsterdam. Archiefoto

Riviercruiseschip in Amsterdam. Archiefoto

Pieter van Hove
IJmuiden

Een luxeprobleem: te veel riviercruiseschepen leiden tot schaarste in ligplaatsen

Volgens de verwachtingen komen er in 2015 ongeveer 28 riviercruiseschepen bij, terwijl er maar een beperkt aantal schepen de vaart verlaten, aldus Van Ingen. De groei is volgens hem terug te zien in de cijfers van Amsterdam waarbij tussen 2011 en 2013 een toename van 11,6 procent in riviercruise aanlopen te zien is. Ondanks de crisis heeft de cruise branche een enorme groei doorgemaakt in de afgelopen jaren.

Cruisevakantie

,,Wereldwijd gaan er jaarlijks meer dan 21 miljoen mensen op een cruisevakantie’’, aldus Nico Bleichrodt, voorzitter van Cruise Lines International Association (CLIA) Nederland tijdens de bijeenkomst op het cruiseschip AIDAsol. ,,Met name de Europese markt, inmiddels goed voor 6,5 miljoen cruise passagiers, blijft zich sterk ontwikkelen met alleen vorig jaar al een stijging van 4 procent aan zeecruisepassagiers. De Nederlandse cruise markt blijft dan ook zeker niet achter en heeft de afgelopen vijf jaar een gemiddelde groei laten zien van ruim 15% per jaar.”

Volgens Van Ingen is Amsterdam een belangrijke opstapplaats vanwege haar ligging ten opzichte van de verschillende vaargebieden, haar naam en de verbinding met Schiphol.

Positie Amsterdam

Vooral de verbinding Amsterdam – Budapest is erg populair onder de Engelstaligen. Bleichrodt erkent de sterke positie van Amsterdam in de cruise industrie: “Amsterdam scoort op klanttevredenheid een 8.62 op een schaal tot 9 en ontvangt daarmee een van de beste beoordelingen ter wereld.”

De groei van de industrie, die jaarlijks goed is voor ongeveer 150 miljoen euro omzet in de Amsterdam Metropool, vraagt om investeringen in de infrastructuur om bij te blijven.

Ron Maes, General Manager van de Felison Terminal IJmuiden, ging verder in op de schaalvergroting die tot grotere cruiseschepen leidt. ,,Voor Amsterdam betekent dit dat de haven zonder de de nieuwe sluis op relatief korte termijn afvaarten van zeecruiseschepen zal gaan missen.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.