'Ziekenhuis straks slechter bereikbaar voor Santpoorters'

Saskia Knegtering
Santpoort-Noord

Minder-valide Santpoorters dreigen het Kennemer Gasthuis in Haarlem-Noord binnenkort beduidend slechter te kunnen bereiken, wanneer er in het noordelijke deel van hun woonplaats slechts één HOV-bushalte komt te liggen. Dat voorzien de Lokaal Samenwerkende Bonden Ouderen Velsen.

De ouderen uiten hun bezorgdheid in een brandbrief aan B en W van Velsen. Zij zouden hebben gehoord dat Santpoort-Noord straks mogelijk alleen een HOV (hoogwaardig openbaar vervoer)-halte krijgt bij het Burgemeester Weertsplantsoen.

'Voor mensen die minder goed ter been zijn, is dat een absoluut onwenselijke situatie. Bij de provincie zou de gedachte leven dat reizigers uit Santpoort-Noord gebruik kunnen maken van de spoorverbinding tussen Haarlem en Beverwijk. Daarbij wordt over het hoofd gezien dat de trein niet op het Delftplein komt bij het ziekenhuis', schrijven de verontruste ouderenbonden.

Zij zouden van de Velsense wethouders Baerveldt en Vennik onlangs de toezegging hebben gekregen dat er bij de ingebruikname van het HOV een 'adequaat ondersteunend openbaar vervoer-netwerk' blijft bestaan. Zij stellen dat zo'n netwerk voor de gemeenteraad van Velsen ook voorwaarde was om akkoord te gaan met de aanleg van het HOV-tracé.

Als er in Santpoort-Noord daadwerkelijk slechts één HOV-halte komt, zijn inwoners die naar het Gasthuis willen volgens de lokaal samenwerkende ouderenbonden aangewezen op lijn 3 en moeten ze via Velserbroek omrijden. Óf worden zij gedwongen om een 'dure' OV-taxi te nemen, aldus de belangenorganisatie. De bonden stellen dat die ontwikkeling 'in hoge mate' in strijd zou zijn met toezeggingen aan hen en de Velsense gemeenteraad. Een gemeentewoordvoerder zegt dat de ouderenbonden antwoord krijgen.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.