Festival Duurzame Helden: als melkpak op de foto, voor het milieu

Gwendelyn Luijk
IJmuiden

Een zeewier-smoothie drinken, verkleed als pakje melk op de foto of een rondje maken op de elektrische opvouwscooter; het kon zaterdag allemaal op het Festival Duurzame Helden van Velsen op Plein 1945 in IJmuiden.

Zaterdag was het de landelijke Dag van de Duurzaamheid. Op het Velsense festival konden duurzame bedrijven en organisaties zich op een markt presenteren. Het doel: bezoekers laten zien wat zij zelf kunnen doen om de wereld in de toekomst schoon en leefbaar te houden.

Lege sap- en melkpakken en blikjes bij het plastic afval gooien, bijvoorbeeld. ,,In die verpakkingen zit namelijk plastic verwerkt’’, legt Nisrin Boujida van de organisatie Recycle Valley uit. ,,Door plastic te scheiden, kan het gerecycled worden.’’

Ook in en om het huis kan er veel voor het klimaat worden gedaan. Met zonnepanelen bijvoorbeeld of klimaatvriendelijk isolatiemateriaal, zo blijkt uit een rondje langs de marktkramen.

De gemeente greep het festival meteen aan voor een paar officiële momenten. Zo kreeg wethouder Floor Bal de sleutels van een volledig recyclebare, op 'groengas' rijdende Fiat Panda overhandigd en werd de nieuwe pop-up store aan Plein 1945 geopend. Inwoners van Velsen die iets willen weten over energiebesparing kunnen daar het komende half jaar terecht.

Ook werd het bijenconvenant getekend. Daarin belooft de gemeente onder meer bijvriendelijk te handelen. ,,De bij is van levensbelang voor de natuur’’, zegt wethouder Floor Bal, die het convenant namens de gemeente ondertekende.

,,Als gemeente zijn we al geruime tijd bezig met de aanplanting van bijvriendelijke gewassen. We willen de bij heel graag volop terugkrijgen in de regio.’’ In het Pieter Vermeulen Museum, dat het convenant eveneens ondertekende, is de komende tijd een speciale tentoonstelling over het nut van de bij te zien.

Belangrijk

Volgens Bal is het juist in de IJmond belangrijk om aan duurzaamheid te werken. ,,We zitten toch al in een gebied met veel milieuvervuiling. Ik merk dat sommige mensen laconiek doen over het verschil dat ze zelf kunnen maken, maar er zijn gelukkig ook heel veel mensen die bijvoorbeeld heel actief afval scheiden.’’

Bezoekster Adrie Holt is zo iemand. ,,Glas, plastic, papier, ik houd het allemaal keurig uit elkaar’’, zegt zij. ,,Ik doe ook altijd de lichten uit en de verwarming laag als ik er niet ben. Uit zorg om het milieu en ook omdat het goed is voor de portemonnee.’’

Ook veel jongere bezoekers dragen hun steentje bij aan duurzaamheid. Demi van Straaten (8) bijvoorbeeld maakt deel uit van De Beestenbende, een project waarbij basisschoolleerlingen zwerfvuil oprapen. ,,Dat deed ik ook al voordat ik bij De Beestenbende kwam. Met een schepnetje blikjes uit het water vissen enzo. Want van vuilnis in het water kunnen de vissen dood gaan’’, zegt zij.

De inspanningen van De Beestenbende werden zaterdag beloond met de lokale Duurzaamheids Award. Die organisatie kreeg daarvoor de meeste stemmen van bezoekers van het festival.

(App-gebruikers zien een video hier)

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.