Premium

Tekenen was alles voor Bert Bus

Tekenen was alles voor Bert Bus
Bert Bus
© foto united photos
Velsen

Een bescheiden man. Maar met een internationale bekendheid die reikte tot zelfs in Indonesië. Vorige week is in zijn gemeente Velsen op 86-jarige leeftijd de striptekenaar Bert Bus (1931) overleden.

Een autodidact die net zo makkelijk sciencefiction tekende als illustraties over de Romeinse overheersing in ons land, specifiek Kennemerland. Zijn vrouw Guus - waarmee hij 66 jaar verbonden was - herinnert Bert zich als iemand die dagelijks op de tekentafel aan het werk was.

„Zijn beroep was zijn hobby. Hij ging lachend en fluitend naar zijn werk. Tekenen was voor hem alles.” Bert Bus was amper zeventien jaar toen hij zich fulltime bezig ging houden met het maken van stripfiguren. Daarmee was hij een van de de eerste professionele striptekenaars van ons land.

Tekenen was alles voor Bert Bus
Romeinen, illustratie van Bert Bus.

„Samen met Maarten Toonder maar die was echter in een heel andere richting actief”, zegt zoon Bart Bus die in de voetsporen van zijn vader is getreden als art-director en storyboardtekenaar voor grote Amerikaanse films.

Na een opleiding aan de openbare lagere school in Santpoort-Zuid bij de Wüstelaan en een niet of nauwelijks afgemaakte Ulo aan het Tiberiusplein in IJmuiden ging hij kort na de Tweede Wereldoorlog werken voor uitgeverij De Spaarnestad.

Hij illustreerde voor het tijdschrift Libelle en publiceerde zijn eerste strip, de sf-reeks Olaf Noord (1953-1956), in het tijdschrift De Rebellenclub. Ook publiceerde hij in Sjors van de Rebellenclub, Sjors, Eppo, Eppo Wordt Vervolgd en Sjors en Sjimmie Weekblad.

Later ging hij zich ook bezighouden met tekeningen over de oudste geschiedenis. Over de Romeinen in deze regio bij voorbeeld maakte Bus de strip Malorix, vernoemd naar een Fries uit deze windstreken die volgens de Romeinse geschiedschrijver Tacitus rond het begin van de jaartelling aan het Romeinse hof kwam en zich daar ’raar’ gedroeg.

Leskist

Het Pieter Vermeulen Museum ontwierp naar aanleiding van Malorix een leskist met daarin verkleedkleren, originele scherven, een slingerkogel en replica’s van Romeinse munten en sieraden in de kist.

Voormalig gemeentearchivaris en auteur Siebe Rolle uit Velsen-Zuid heeft goede herinneringen aan Bus. „Hij heeft veel boeken van mij geïllustreerd. Dat deed hij op een waarheidsgetrouwe manier.”

Guus Bus: „Mijn man Bert vond dat leuk om te doen.” Hoe bescheiden Bert ook was, blijkt wel uit het feit dat zijn crematie afgelopen vrijdag op Westerveld in Driehuis in besloten kring plaatshad.

Stripwebsites

Maar in de wereld van het striptekenen was het overlijden groot nieuws. Op Belgische stripwebsites bij voorbeeld staan uitgebreide necrologieën over de man die ondanks zijn bescheidenheid het striptekenen op een hoger niveau heeft gebracht.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.