’Indiase top Tata Steel wil praten over werkgelegenheidsgarantie’

’Indiase top Tata Steel wil praten over werkgelegenheidsgarantie’
© ANP
IJmuiden

De top van Tata Steel in India is bereid te praten over onder meer een werkgelegenheidsgaranatie voor tien jaar voor de staalfabriek in IJmuiden. Daarmee zijn stakingen voorlopig van de baan.

Dat meldt FNV Metaal donderdagochtend.

Door de Indiase top van het bedrijf zou zijn ingestemd met een onderhandelingstraject over de voorwaarden voor werknemers om akkoord te kunnen gaan met een fusie met het Duitse ThyssenKrupp, aldus FNV Metaal.

(Lees hier meer over de fusie Tata Steel)

Aad in ’t Veld, bestuurder FNV Metaal: ‘We hebben Tata haarfijn uitgelegd dat we absoluut gaan staken als we niet kunnen praten over de eisen van onze leden. We nemen geen genoegen met mindere afspraken dan die in Duitsland zijn gemaakt door IG Metall. Pas als het adviestraject met de centrale ondernemingsraad volledig is afgerond, kan de definitieve overeenkomst tussen Thyssenkrupp en Tata Steel getekend worden.”

De FNV heeft maandag gesproken met drie topmanagers uit India. Dat gebeurde onder leiding van voorzitter Chandransekaran van TataSteel Group.

FNV Metaal is nu officieel uitgenodigd voor onderhandelingen met Tata Steel Nederland. Volgende week starten de onderhandelingen.

FNV Metaal eist werkgelegenheidsgaranties voor 10 jaar. Daarnaast accepteert de bond geen afbouw van 2000 arbeidsplaatsen en geen schulden in Tata Steel Nederland. Ook wil FNV Metaal dat de zeggenschap over de Nederlandse winst bij de Nederlandse directie blijft.

De centrale ondernemingsraad van Tata Steel Nederland heeft voor donderdag aan het begin van de middag ’een belangrijke mededeling’ aangekondigd. Die is rond 12 uur nog niet bekend.

Meer nieuws uit IJmond

Keuze van de redactie