Advocaat smokkelzaak Marina Seaport wil alle 24 illegale migranten verhoren

Carlo Nijveen
IJmuiden aan Zee

De berechting van het vermeende brein achter de omvangrijke mensensmokkelzaak Marina Seaport kan fikse vertraging oplopen. De advocaat van een medeverdachte van het ’kopstuk’ wil namelijk alle 24 illegale migranten horen die in 2015 vanuit jachthaven in IJmuiden aan Zee naar Engeland moesten worden gebracht.

De raadsman, strafpleiter Jurjen Boorsma, heeft de rechtbank bij Schiphol gevraagd of de vluchtelingen - Albanezen en Vietnamezen - aan de tand kunnen worden gevoeld. Of de ruim twintig illegale migranten drie jaar later nog kunnen worden getraceerd, is zeer de vraag.

(Lees hier: ’Brein’ mensensmokkelpoging Marina Seaport IJmuiden voor de rechter)

Wel lijkt het mogelijk drie van hen te vinden. Bij de beroepszaak tegen andere verdachten in de mensensmokkelzaak heeft het Amsterdamse gerechtshof onlangs beslist deze Albanese vluchtelingen aan de tand te laten voelen.

De migranten die op 15 augustus 2015 aan boord van een bescheiden bemeten zeiljacht in Marina Seaport werden aangetroffen, zijn volgens Boorsma’s kantoorgenoot Gerald Roethof nog niet uitgebreid gehoord.

,,Als je een zaak als deze serieus onderzoekt, ligt het voor de hand om intensief met de vermeende slachtoffers te praten. Niet alleen hun ervaringen zijn relevant, maar ook wat zij te vertellen hebben over de verdachten en de rol die deze personen in hun ogen speelden.’’

De mensensmokkelzaak kwam aan het rollen nadat oplettende getuigen alarm hadden geslagen over het gezelschap aan boord van het vaartuig 'Moses Agga'.

De twee mannen die de illegale migranten wilden overvaren, werden meteen opgepakt. Zij hebben inmiddels ieder vier jaar cel opgelegd gekregen.

De rechters die de mensensmokkelzaak onder de loep namen, concludeerden dat de zeereis op een drama had kunnen uitlopen. Het zeiljacht waarop de vluchtelingen en hun begeleiders zaten, was volgens deskundigen namelijk totaal ongeschikt voor de overtocht.

Met de zwemvesten aan boord zat het eveneens niet goed. Daarnaast hadden de begeleiders van de illegale migranten te weinig vaarkennis in huis.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.