Slimmer rijden is sneller

Frans van den Berg
Amsterdam

Het wordt een voor Nederland en zelfs Europa unieke proef: automobilisten bij (dreigende) files een andere route laten nemen. Dit in combinatie met betere afstemming van verkeerslichten en doseerlichten.

Hierdoor moeten reistijden korter en betrouwbaarder worden. Op meerdere plekken een beetje vertraging is minder erg dan een lange file die zich uitbreidt als een olievlek. Bovendien kunnen wegen en tunnels dan meer auto’s verwerken.

De ringweg A10 bij Amsterdam en de plaatselijke weg S102 zijn de proeftuin. De S102 bedient het Amsterdamse bedrijvengebied en haven (Basisweg en Transformatorweg bij Sloterdijk).

Onder het proefgebied vallen ook de RAI en Amsterdam-Zuidoost. Bij evenementen, wedstrijden en beurzen is namelijk ook sprake van plotseling veel verkeer van en naar de RAI, de Arena en Ziggo Dome.

Proefkonijnen

Om dat uit te testen zijn 30.000 proefkonijnen nodig. Dat zijn automobilisten die voor woon-werkverkeer van de A10 gebruik maken of een groot evenement bezoeken. Zij krijgen op hun navigatieapparatuur of smartphone een individueel reisadvies.

De test duurt tot eind 2015. Bij succes kan het nationaal en zelfs internationaal worden toegepast en verkocht door de bedrijven.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.