Gedoe bij hoger beroep na fataal schot in flatwoning IJmuiden

Carlo Nijveen
Amsterdam/IJmuiden

De 49-jarige IJmuidenaar Anton H. moet wegens het neerschieten van een plaatsgenoot in een flatwoning aan het Pleiadenplantsoen binnenkort voor het gerechtshof in Amsterdam komen. Hij had daar eigenlijk maandag in een hoger beroepszaak tegen hem al verwacht, maar kwam niet opdagen.

H. - na zijn veroordeling inmiddels weer op vrije voeten - kampt volgens zijn advocaat Annemieke Baatenburg de Jong met psychische problemen. Het is dan ook onzeker of de IJmuidenaar bij de nieuw geplande zitting, op 17 december, wél zijn gezicht zal laten zien. Het Hof vindt zijn aanwezigheid in elk geval gewenst. Baatenburg de Jong: ,,Praten over de gebeurtenissen is voor mijn cliënt nog steeds niet gemakkelijk.’’

Of H. wil of niet, het zal er toch van moeten komen. Het openbaar ministerie legt zich namelijk niet neer bij het milde vonnis dat de rechtbank in Haarlem in maart van dit jaar velde. H. werd toen veroordeeld tot twaalf maanden cel. Kort na het schietincident in de flat aan het Pleiadenplantsoen - op 7 juli 2013 - overleed het slachtoffer. Hij was door een kogel in de borst getroffen.

Onvoorzichtig

De Haarlemse rechters die de zaak onder de loep namen, achtten niet bewezen dat Anton H. schuldig was aan doodslag. Wél vonden de magistraten dat de IJmuidenaar zeer onvoorzichtig en onoplettend was, toen hij zijn pistool aan het 34-jarige slachtoffer liet zien. Het vuurwapen was doorgeladen. Anton H. zelf heeft van meet af aan gesteld dat het pistool in zijn hand per ongeluk afging.

Het fatale schietincident in de flatwoning aan het Pleiadenplantsoen en het proces tegen H. maakten heel veel emoties los. Nabestaanden van het slachtoffer toonden zich verontwaardigd over de in hun ogen te lichte straf waartoe H. afgelopen maart werd veroordeeld. Na het drama in de flatwoning kwamen op diverse plekken in IJmuiden spandoeken te hangen, met teksten over het incident.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.