Ingrijpend vernieuwingsplan winkelgebieden in de IJmond snel onder de loep gelegd

Carlo Nijveen
IJmond

Gemeentebestuurders in Velsen, Beverwijk en Heemskerk zullen zich binnenkort buigen over een ingrijpend vernieuwingsplan voor de detailhandel in de IJmond.

In vijf jaar tijd moet het totale winkelvloeroppervlak in deze contreien tienduizend vierkante meter slinken, is de bedoeling. De gemeentebestuurders wordt ook gevraagd een zogenoemde hoofdwinkelstructuur te kiezen, om uiteindelijk het aantal winkelgebieden in de IJmond van dertig naar twintig ’kansrijke centra’ terug te brengen.

Knopen doorhakken

De regionale detailhandelvisie wordt eind april eerst door leden van de IJmondcommissie onder de loep genomen, waarna de gemeenteraden op 12 mei knopen moeten doorhakken. De situatie in de regio laat veel te wensen over. De winkels functioneren gemiddeld genomen onder het te verwachten niveau en er is ook veel leegstand, stellen Velsen, Beverwijk en Heemskerk. Daarin moet verandering komen, vinden de gemeenten.

Tongen los

Een conceptrapport waarin verbeteringen in de detailhandel werden genoemd, maakte begin dit jaar al de tongen los. Het dorpshart van Driehuis, het boodschappencentrum aan de IJmuidense Cepheusstraat, de Noord- en Zuid-Arcade en het boodschappencentrum aan de Planetenweg in IJmuiden werden bestempeld als ’niet kansrijk’.

Flinke verbeterslag

De IJmuidense Lange Nieuwstraat moest een flinke verbeterslag maken, concludeerden de opstellers van het rapport. Inwoners van Velsen reageerden verontwaardigd. Een Velsenaar vroeg zich af waarom er in die plaats zoveel winkels zouden moeten verdwijnen. Een andere inwoner vond het ’oneerlijk dat IJmuiden zich moet opofferen’.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.