Smokkelverhaal in bajes op tape

Arno Ruitenbeek
Schiphol

Aad K. (46) uit IJmuiden bereidt in de bajes de smokkel van 1000 kilo cocaïne met zeilschip Andromeda voor. Maar de gevangene en zijn bezoeker weten niet dat hun gesprek wordt opgenomen.

De rechtbank op Schiphol citeert ook op de vierde dag van het megaproces tegen een Noord-Hollandse drugsbende veel en gedetailleerd uit de stapels uitgewerkte tekst van afgeluisterde telefoongesprekken en onderschepte sms’jes tussen vermeend bendeleider Jan W. (55) en zijn ’partners in crime’. De politiezender in W.’s auto bijvoorbeeld heeft tussen april 2012 en de arrestaties - begin 2014 - een schat aan informatie opgeleverd.

De start van het onderzoek naar de eerder voor cokesmokkel veroordeelde oud-Texelaar W. begint al eind 2011. W.’s Audi en de gebruiker van die wagen, IJmuidenaar K., zijn spoorloos verdwenen. Een paar weken later wordt duidelijk wat er is gebeurd. K. werd opgepakt met een wapen bij zich en moet daarvoor vier maanden brommen in de Koepel in Haarlem. W. bezoekt hem daar. Het duo heeft ’t over een zeilbootje met wit (coke), dat op zee moet overladen.

Het schip dat ze een jaartje later uiteindelijk aanschaffen, is de Andromeda uit Denemarken. De koopprijs: 140.000 euro. Dat geld is volgens het openbaar ministerie afkomstig van de organisatie van een grote jongen die wordt aangeduid met Papa, de Zuid-Amerikaanse opdrachtgever annex financier van de smokkellijn die de Nederlanders heel snel heel rijk moet maken.

Zowel K. als W. reist enkele keren naar Venezuela om alles op poten te zetten. In de aanloop naar de eerste drugsvaart met 1000 ’passagiers’ (verhullend taalgebruik van K. voor kilo’s) hebben er verder veel telefoontjes over en weer plaats. W.’s Colombiaanse echtgenote Jenny M. (53) tolkt tussen de Spaanse en Nederlandse kant.

Drama

De Andromeda wordt op naam gezet van technische man Arnold K. (55, geen familie) uit Julianadorp, die daarvoor de nepfirma Shipcharter Den Helder opricht. K. is bovendien het bemanningslid dat de contacten onderhoudt met de wal. En dat is nodig ook, want het schip is ’een drama’, laat hij zijn vrienden weten.

Op weg van de voormalige Deense thuishaven naar Nederland belandt de Andromeda in zwaar weer bij Terschelling. De reddingsactie met helikopter haalt de televisie. Op dat moment valt de operatie nog niet in het water. Na talloze motorproblemen is het echter eind 2013 gedaan; zonder dat er drugs mee zijn vervoerd, ligt het schip op Curacao aan de ketting.

Jenny M. is bij de politie bijkans leeggelopen over de drugshandel en -wandel van haar man en zijn club. ,,Omdat ze in het Nederlands is verhoord en veel dingen verkeerd heeft begrepen’’, aldus haar advocaat. Gisteren was een tolk Spaans op de zitting, maar die hoefde alleen te vertalen wat de rechters voorlazen uit het dossier. Want J., maar ook K. en K. beriepen zich op hun zwijgrecht.

Op 11 april horen de verdachten de eisen.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.