Fladderende vlinders

Ineens zijn er dan van die zomerse dagen om van te genieten en explosies van groei en bloei in mijn tuin.

Hier en daar fladdert al een wit, geel of blauw vlindertje.

Ik zie echter ook gaatjes in de blaadjes van mijn ontluikende vlinderstruik. Menig rupsje vindt die jonge blaadjes schijnbaar lekker. Ook de basilicum moet het ontgelden en houd op over de lupines in de voortuin. Met de grond gelijk gemaakt. In de moestuinbak zijn botersla en doperwtjes blijkbaar ook erg lekker, voor alles wat kriebelt en krioelt.

Natuurlijke middeltjes als bier, bij avondlicht vangen en koffiedik: het mocht allemaal niet afdoende baten. Wat nu? Wetenschappers uit 124 landen concluderen dat onder andere. vlinders dreigen uit te sterven, met name omdat de rupsen worden bestreden met gif, lees ik in een artikel in Algemeen Dagblad, mij aangereikt door mijn 96-jarige buurman.

Behalve vlinders, sterven ook krekels en bijen uit. Zij dienen op hun beurt weer als voedsel voor vleermuizen, zwaluwen en koolmezen.

Er worden adviezen gegeven, waar ik wel wat mee kan. Zet planten neer die insecten aantrekken en laat het groen een beetje verslonzen, zodat de larven tot ontwikkeling kunnen komen. Klinkt wel goed, geen gif spuiten, en de rupsjes dan maar op laten eten wat ze nodig hebben.Even de knop in mijn hoofd omzetten dus. En de natuur in mijn tuin zijn vrije gang laten gaan. Leven en laten leven, daar komt het op neer. Ik eet dan wel het groen wat overblijft. En geniet van die mooie fladderende vlinders.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.