Groene druppels: Havenfestival

Arita Immerzeel

Als er op zee professioneel gevist wordt, bijvoorbeeld op kabeljauw, gaat onbedoeld gevangen vis, onder de noemer bijvangst weer overboord.

De huidige regelgeving verplicht hier toe. Helaas wordt dat dan meestal een gewisse dood voor de overigens heerlijke steenbolk, schar en wijting. Steenbolk is een kabeljauwachtige vis, schar lijkt op schol en wijting, ach, wie kent die niet. Op de Pier moet wijting ook al terug de zee ingegooid worden, wil je een boete ontlopen. Uit diverse hoeken klinkt een geluid, om deze zogenaamde bijvangst liever gewoon op te eten of ook op de markt te brengen. Er zijn in Amsterdam al diverse restaurants, die bijvangst op hun kaart willen zetten.

Hoe lekker en hoe vers wil je het hebben? Allemaal witvis en niks mis mee. Kok Yvette van Boven is ook al vóór. Zij publiceert in De Volkskrant een recept van een vispotje, waarin bijvangst een hoofdrol speelt.

Een bijvangst van een heel andere orde, is al dat plastic, dat in de wereldzeeën drijft. Als er gevist wordt, komt allerlei plastic ook al onbedoeld in netten van vissers terecht. Er worden regelmatig schildpadden en vissen gevangen, die in plastic gestikt zijn.

Stel je voor, dat op het Havenfestival op de Trawlerkade vandaag en morgen, behalve nieuwe haring, ook een portie bijvangst te proeven is. Als het dan ook nog in een eetbaar in plaats van plastic bakje geserveerd zou kunnen worden? Een bakje van bijvoorbeeld ouwel waarin viskruiden verwerkt zijn? Want als wij alles opeten, kan het ook niet meer de kade afwaaien en hoeft het ook niet meer opgevist te worden.

Groene druppels

Arita Immerzeel uit Driehuis wil rekening houden met de natuur en het milieu. Voor IJmuider Courant beschrijft ze haar zoektocht naar een groener leven. Reageren?

Stuur een email naar redactie@ijmuidercourant.nl.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.