Velsenaar werkt vaak buiten de gemeente

Bart Vuijk
Velsen

Bewoners van de IJmond werken minder vaak in de eigen gemeente. Blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Landelijk hebben gemiddeld vier op de tien werknemers een baan in hun eigen woongemeente. Maar de IJmond wijkt hier sterk van af. De gemeente waar de meeste werknemers in hun eigen woonplaats werken, is Velsen met 28 procent. Op enige afstand gevolgd door Beverwijk met 24,5 procent.

Alle andere IJmondgemeenten scoren nog minder: Castricum 21 procent, Heemskerk 18 procent en Uitgeest 11,6 procent.

Het CBS is van alle zeven miljoen banen in Nederland nagegaan waar werknemers wonen, hoever van hun werk dat is, en hoeveel mensen in hun eigen woonplaats werken. Dat laatste is dus veertig procent.

Bij de grote steden rondom de IJmond, valt op dat Haarlem voor Velsenaren een zeer belangrijke werkplek is. Meer dan tien procent van de werknemers in Velsen heeft een baan in de Noord-Hollandse hoofdstad.

Dat is voor de overige IJmondgemeenten veel minder. Slechts 2,3 procent van de Beverwijkse werknemers werkt in Haarlem, twee procent van de Heemskerkers, 1,2 procent van de Castricummers en 0,6 procent van de Uitgeesters.

Amsterdam is als werkstad veel minder geliefd bij de IJmondse werknemers. De meeste werknemers die hun baan in de hoofdstad hebben, komen uit Velsen: 0,79 procent. Alle andere gemeenten zitten daar ver onder.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.