IJmondiaal onderzoek naar kans hergebruik uit afvalstromen

© Archief

Susanne Moerkerk
Velsen

De gemeente Velsen zou eens onderzoek moeten doen naar het maximaliseren van hergebruik, de circulaire economie.

Die opdracht wilde D66 Velsen woensdag aan de gemeente meegeven. De resultaten van het onderzoek zouden in het vierde kwartaal naar de gemeenteraad moeten worden gerapporteerd.

Wethouder Floor Bal verraste vriend en vijand met het antwoord dat een dergelijk onderzoek momenteel IJmondbreed wordt gedaan.

Na de conferentie IJmond Circulair van 8 december is met Omgevingsdienst IJmond gestart met een onderzoek naar de afvalstromen. In het vierde kwartaal, mogelijk zelfs aan het eind van het derde kwartaal van 2017, krijgen de gemeenteraden de resultaten.

Bedrijfsleven

Wethouder Verkaik geeft aan dat de gehele IJmond al met het onderwerp bezig is en dat de gemeenten Velsen, Beverwijk en Heemskerk het onder het bedrijfsleven proberen uit te dragen.

Nathánaël Korf (Velsen Lokaal) weet zelfs dat binnen de Metropool Regio Amsterdam (MRA) Velsen en Haarlemmermeer de trekkers zijn als het gaat om circulaire economie.

Gerko Buist (SP) concludeert dat een opdracht tot een onderzoek dat al gedaan wordt niet nodig is. Op verzoek van indiener Marc Hillebrink (D66 Velsen) wordt kort geschorst.

Hoewel hij het vreemd vindt dat de gemeenteraad nu pas voor het eerst hoort van een IJmondiaal onderzoek naar de circulaire economie, trekt hij de motie in. Toch kan hij voor het einde van dit jaar de resultaten van zijn gewenste onderzoek tegemoet zien.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.