Mummiekat uit 1928 in kruipruimte

De mummiekat trekt veel bekijks.

De mummiekat trekt veel bekijks.© foto United Photos / Paul Vreeker

Susanne Moerkerk
Driehuis

Het Pieter Vermeulen Museum in Driehuis heeft een bijzonder item in de collectie; een gemummificeerde kat, de Felis catus. Het dier werd gevonden in de kruipruimte van een voormalige school.

Bij het bekijken van de kruipruimte van hun nieuwe kluswoning in IJmuiden zagen Bram Teeuwen en zijn vriendin Pien Nifterick iets vreemds liggen. Teeuwen: „We konden het niet goed zien, toen we dichterbij keken, bleek het een dode kat.” De huiskat was bij gebrek aan vocht in de kruipruimte geheel gemummificeerd.

Museum

De IJmuidenaren vonden het zonde om het dier zomaar weg te gooien, omdat het in goede staat verkeerde. „Mijn vriendin bedacht het idee om het gemummificeerde beest te schenken aan een museum in de buurt, dat werd het Pieter Vermeulen Museum.”

Het natuureducatiemuseum is erg blij met de kat. Het is direct bestempeld tot collectiestuk van de maand en is te bewonderen in een vitrine bij de ingang. Daar trekt het veel bekijks, laat een medewerker van het museum weten. „Dit soort schenkingen krijgen we niet vaak. We hebben eerder een keer een gemummificeerde rat gehad, maar dit is heel bijzonder. Het moet erg droog zijn geweest in die kruipruimte, anders was het dier gaan rotten. Het lichampje is ook vrijwel intact, er mist wat vel aan de staart, maar verder is het behoorlijk compleet. Zelfs de snorharen zitten er nog aan.”

1928

De kat is vermoedelijk tijdens de bouw van de school in 1928 al in de kruipruimte gekropen, kon daar niet meer uitkomen en stierf onder het gebouw. Het dier is goed geconserveerd. Teeuwen: „Dit verwacht je niet te vinden, van buiten is de ruimte niet te bereiken. De kat zit er dus of al sinds de bouw, of is tussen funderingen door hierheen gekropen. Maar dat verwachten we eigenlijk niet, want dan had ie ook weg moeten kunnen komen. En de ruimte is goed droog en geventileerd, anders had het dier nooit zo gaaf kunnen blijven.” Het is niet het eerste dier dat de twee in hun woning aantroffen, maar wel het meest bijzondere. „Het lijkt hier soms net een dierentuin. We hebben al eekhoorns en vleermuizen binnen gehad. En muizen, maar daar kon deze kat niet meer achteraan”, grapt Teeuwen.

Bijzondere dieren krijgen in musea soms een naam; neem bijvoorbeeld Trix de T-rex van Naturalis in Leiden. Het Pieter Vermeulen Museum heeft de kat (nog) geen naam gegeven, Teeuwen oppert het beestje Jan te noemen. „Naar de vindplaats, het Jan Ligthart gebouw.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.