Kinderboerderij en Informatieboerderij Zorgvrij dicht vanwege vogelgriep

Friso Bos
Velsen-Zuid

Kinderboerderij Velserbeek in Velsen-Zuid is sinds maandag hermetisch afgesloten vanwege de vogelgriepuitbraak in Hekeldorp. In de volière van Velserbeek is het echter nog steeds een gekwinkeleer van jewelste. ,,De gaatjes in het gaas zijn echter zo klein dat deze volière aan de regels van de afschermplicht voldoet’’, legt een woordvoerder van de gemeente Velsen uit.

Sinds de uitbraak in een pluimveehouderij in Hekeldorp, afgelopen zondag, is per direct een afschermplicht uitgeroepen.

Voor alle pluimvee en ander gevogelte geldt voor kinderboerderijen per direct een afschermplicht. Dit betekent dat het gehouden pluimvee en andere gehouden vogels zodanig afgeschermd moeten worden dat ze niet in direct contact kunnen komen met wilde vogels, de uitwerpselen van wilde vogels, met gevogelte van naastgelegen houderijen, met zoogdieren die op het bedrijf aanwezig zijn of met bezoekers.

Zorgvrij

De regel geldt in eerste instantie voor maximaal drie dagen. Dus tot woensdag de 19e, om 11.30. Daarna wordt beslist wat er verder moet gebeuren om verspreiding van de vogelgriep tegen te gaan.

Informatieboerderij Zorgvrij in Velsen-Zuid is weliswaar normaal na 1 november tot en met woensdag gesloten, de stallen en daarmee ook de kippenrennen zijn altijd vrij toegankelijk. Daarentegen lopen er geen kippen los op het terrein.

Hek

Er zwemmen en lopen wel zat eenden rond. Was het complex dinsdagmorgen nog toegankelijk, om half vier volgde het bericht dat ook Zorgvrij in elk geval tot woensdagmorgen half twaalf dicht gaat. ,,Er wordt een hek geplaatst’’, vertelt een woordvoerder van Recreatie Noord-Holland.

Horecagelegenheid van Zorgvrij 'Onder de platanen' is wel gewoon open.

De kippen van Informatieboerderij Zorgvrij bevinden zich achter het zelfde type gaas als de vogels in de Velserbeekse volière.

,,Zo zie je dat iedereen de maatregelen neemt waarvan hij denkt dat ze goed zijn voor zijn boerderij of park’’, besluit de woordvoerder van Recreatie Noord-Holland.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.