Elke dag bezig met Voedselbank

Mitzie Meijerhof
IJmuiden

Zo’n 75 kerstpakketten gingen maandag  naar Voedselbank Velsen. Henk Visser is vrijwilliger en elke dag bezig met de Voedselbank.

Henk Visser is even lang vrijwilliger bij de Voedselbank als dat de Voedselbank bestaat. Dat ging 10 jaar geleden als vanzelf.

,,Ik was al vrijwilliger bij de Brulboei en Manus van alles. Toen de Voedselbank hier introk, heb ik direct mijn handen uit de mouwen gestoken. Ik werk in ploegendienst en voor of na mijn werk maak ik tijd voor vrijwilligerswerk. Het is dankbaar werk. Ik loop elke dag even binnen om te kijken of er voedsel is gebracht. Dan sorteer ik het en berg het op. In alle hoeken en gaten van De Brulboei zie ik opslagruimte.

In het begin stonden de blikken groente zelfs in de kruipruimte. Sinds kort is dat allemaal anders sinds we bij de landelijke organisatie zijn aangesloten. Er wordt geen enkel risico genomen met voedsel. De temperatuur van binnenkomst wordt zorgvuldig gemeten en ook bij het uitdelen. Elke woensdag en vrijdag haal ik brood op bij bakker Bastmeijer die ons vanaf het begin voorziet van brood en croissants.

Op vrijdag is de uitdeeldag dan ben ik dagcoördinator. Ik help dan ook met het vullen van de kratten. We letten niet op namen maar op hoe groot een gezin is. In elk geval zit in elk krat voldoende voor minimaal 4 maaltijden want het blijft natuurlijk een aanvulling. Parlevliet voorziet ons van vis. Dan ga ik op donderdag naar De Brulboei om het uit de vriezer te halen. De dag erna snijd ik alles in porties zodat het uitgedeeld kan worden.

Ook ruilen we wel eens vis met een andere voedselbank zodat de mensen daar ook eens een visje kunnen eten. Maar dat doen we dan pas als onze eigen klanten zijn voorzien. Het inpakken van de kratten geeft een heel goed gevoel. We krijgen ook vaak producten die dan op de beurs zijn gepresenteerd en nog niet in de winkel liggen. Laatst kregen we blikjes koffie voor onderweg of voor als je gaat vissen of iets dergelijks.

In het blikje zit een ruimte die je kunt activeren die de koffie heet maakt. Dat zijn leuke dingen om in het krat te mogen doen. Eigenlijk ben ik er elke dag mee bezig. In De Brulboei ben ik elke dag, er is altijd wel iets te doen. Ook ben ik voorzitter van Stichting De Brulboei. Eigenlijk kom ik altijd tijd tekort’’, lacht Visser.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.