Van damesvoetbal naar klootschieten

Nico Prins van Full Speed gooit een ’kloot’.

Nico Prins van Full Speed gooit een ’kloot’.© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Velsen-Zuid

Klootschieten en darts. Kun je dat in clubverband doen in Velsen? Jazeker, bij Sport Vereniging Full Speed aan de Tolsduinerlaan in Velsen-Zuid. De vereniging beschikt over zes dartsbanen in het clublokaal en voor de klootschieters over drie parkoersen in recreatiegebied Spaarnwoude en één in Beeckestein. ,,En daarnaast is er nog een klaverjasclub actief”, zegt Nico Prins van Full Speed.

Wanneer is Full Speed opgericht? Prins: ,,Onze vereniging is in 1955 opgericht door een aantal jonge dames die wilden gaan voetballen – voor die tijd heel bijzonder- en die daar met veel doorzettingsvermogen in slaagden. Een van de dames die rookte, had een pakje sigaretten op tafel gelegd van het merk ‘Full Speed’ en dat leek hun wel een goede naam voor hun club.”

,,De kostbare reizen door het hele land waren echter te veel van het goede voor onze kleine vereniging, waardoor we gedwongen werden met voetballen te stoppen. De dames wilden wel graag samen blijven sporten en kozen voor de handbalsport, die regionaal kon worden gespeeld. Op het hoogtepunt telde de vereniging ruim 110 leden. Maar toen kwam de klad erin: in die tijd werd ‘de pil’ door steeds meer vrouwen geslikt en de gevolgen waren te merken: de hele sportwereld raakte de jaarlijkse aanwas van jeugdleden grotendeels kwijt.”

Prins: ,,In 1996 werd Full Speed een algemene sportvereniging met de sporten darts en klootschieten als basis, terwijl de activiteit klaverjassen, die ook tijdens de handbalperiode bestond, gehandhaafd bleef.”

Kun je iets zeggen over de sfeer bij jouw club?

Prins: ,,Bij ons staat sportief gedrag en gezelligheid hoog in het vaandel. Dat lukt goed en bij het klaverjassen is het altijd een gezellige en vrolijke boel. Om meer verbondenheid tussen de afdelingen te krijgen, houden we eenmaal per jaar een dag, waarop men elkaars sport beoefent.”

Hoe zie je de toekomst van je club?

,,Ondanks de verslaving van veel jongeren aan hun mobieltje zien wij nog wel een gezonde toekomst voor de club, want ook jongeren kunnen niet alleen in een virtuele wereld leven. Ook zij hebben behoefte aan beweging, contact met echte mensen en gezelligheid. Dat vind je bij een club als Full Speed, waar niemand topprestaties van je verlangt, maar je ten volle zal steunen als je dat wel in je hebt.”

www.fullspeedsport.club

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.