Luikjesdag voor examenkandidaten Felisenum

Birgit Baars staat tijdens luikjesdag op de ladder.© foto united photos / toussaint kluiters

Susanne Moerkerk
Velsen-Zuid

Een wens voor de toekomst of een blik in het verleden. Dat is wat de meeste enveloppen van de eindexamenkandidaten van het Gymnasium Felisenum in Velsen-Zuid deze luikjesdag bevatten.

Voor het derde achtereenvolgende jaar beklimmen de leerlingen de ladder richting het plafond van de zaal waar zij hun eindexamens maakten.

In een van de 166 luikjes laten zij hun envelop achter en vinden, met een beetje geluk, een envelop die een leerling in een eerder jaar achter het plafondluikje heeft achter gelaten.

Celena en Nadia stoppen een kwartet en een memoriespel in hun enveloppen. Het memoriespel bestaat uit foto’s van de leerlingen. Het kwartet gaat over de leraren.

Smoezenlijst

Nadia: ,,We hebben verschillende categorieën waaronder ’Maykels ezelsbruggetjes’, ’Meeblèren met mevrouw Rood’ en ’Looze’s smoezenlijst’. Celena vult lachend aan: ,,Ze had vaak een smoesje waarom een toets nog niet was nagekeken. Bijvoorbeeld dat ze naar yoga moest. Dat zit er nu in.’’ ,,We hebben de foto’s gewoon van de schoolsite. Dat was wel een klus, we hebben meer dan 2000 foto’s bekeken’’, vertelt Nadia.

In het plafond zitten 166 luikjes, daar aangebracht tijdens de bouw van het auditorium. Omdat leerlingen een willekeurig luikje kiezen, zijn er ook scholieren die geen envelop van een voorganger in het luikje treffen. Zoals Meyke en Lisa: ,,Jammer. Ik heb een envelop met een briefje en confetti achtergelaten. Hopelijk strooit zich dat niet per ongeluk uit over de vinder.’’

Een jongen loopt recht op een van de luikjes af. ’Deze, ik zat hieronder tijdens het examen’.

Ook Fabio en Bastiaan hebben nagedacht over de feestelijke stemming waarin een vinder zou kunnen zijn. Fabio: ,,Een flesje Brugse zot, want er moet op gedronken worden.’’ Bastiaan heeft een gedicht en een flesje Disaronno voor de eerlijke vinder.

Een jongen die anoniem wil blijven, vertelt dat hij de enveloppenceremonie een beetje was vergeten. ,,Dus heb ik er snel spullen uit mijn portemonnee in gedaan. Een condoom en nog wat spulletjes. En de gebruiksaanwijzing van een wekker in het Spaans.’’

Zoals elke traditie worden er ook mythes bedacht en in stand gehouden. Een van de enveloppen bevat een brief die verwijst naar luikjes waar geld moet liggen, omdat de schrijver het erin heeft zien gaan. Ook zou in 2014 een ei in het systeemplafond zijn achter gelaten. De schrijver oppert dat dit wel zal stinken, na een jaar. Het ei en het geld worden niet gevonden, dat maakt de mythe niet meteen onwaar. Wie weet volgend jaar.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.