Kans Vermeulen Museum in Kustcentrum slinkt

Marieke de Kok
Velsen

Als het Kust Informatie en Innovatie Centrum (KIIC) er komt, is dat in ieder geval met een kleiner deel voor het Pieter Vermeulen Museum dan gehoopt. Het uitgangspunt is dat de gemeente het gebouw betaalt. Nu blijkt al dat een gebouw met een oppervlakte van 1500 vierkante meter niet kansrijk is. Duizend vierkante meter zou wel kunnen. Maar dan komt het museum mogelijk qua ruimte in de knel.

Het KIIC zou deel uit moeten gaan maken van een nog veel groter complex van 4600 vierkante meter. Het idee is dit te vestigen aan de Kennemer Boulevard. Er zou bijvoorbeeld een overdekt speelparadijs in kunnen en allerlei outdoor gerichte bedrijfjes en detailhandel.

Met betrekking tot het KIIC is ook een nieuw fondsenwervingtraject gestart, op basis van het concept ’Helden van de Zee’. Daar passen allerlei bedrijven onder die op zee werken. Van visserij tot offshore.

Dikke kans dat daar sponsoren onder te vinden zijn. Net zo’n dikke kans dat die dan ook wel een ruimte willen in dat gebouw van duizend vierkante meter om hun stiel te laten zien. Dus nog minder ruimte voor het Pieter Vermeulen Museum.

Velserbeek

Vandaar dat ook een studie is verricht naar een eventuele alternatieve locatie voor het Pieter Vermeulen Museum. Dat wilde de gemeenteraad graag, zo bleek in 2013. De conclusie uit dat onderzoek is dat er twee locaties in aanmerking komen.

De huidige locatie van het museum in Driehuis en Kinderboerderij Velserbeek. Voor verhuizing of nieuwbouw van het Pieter Vermeulen Museum is al jaren een geldbedrag van bijna een half miljoen gereserveerd. Dat is bij lange na niet genoeg, blijkt nu.

Bij Heerenduinen

De simpelste variant om het PVM ter herhuisvesten in een beter onderkomen dan nu, kost een miljoen euro. Daarnaast krijgt het museum, dat ook Velsens instituut voor Natuur en Milieu Educatie is, de exploitatie niet sluitend zonder een structurele bijdrage van de gemeente Velsen.

Het bestuur van het museum ziet ook nog een derde optie. Nieuwbouw nabij het zwembad De Heerenduinen. Nieuwbouw kan op de zonneweide of op het petanqueveldje. Dat is in beide gevallen niet gewenst, stelt het college van b en w van Velsen.

Finse school

De huidige locatie aan de Driehuizerkerkweg zou verbouwd kunnen worden, maar de oppervlakte is eigenlijk te klein. Nieuwbouw van een eenvoudig pand met toereikende ruimte kost naar schatting 2,67 miljoen.

Het college oppert dat het ook wellicht een idee is de Finse school op te knappen. Dat ligt ook mooi in het zicht vanaf de weg. Verbouwing kan doorgaans voor tachtig procent van de nieuwbouwkosten.

Bij de kinderboerderij in Park Velserbeek is nieuwbouw mogelijk na een bestemmingsplanwijziging. Ook op die locatie moet rekening worden gehouden met een investering van minimaal 1,1 miljoen euro in nieuwbouw.

De investering die de gemeente voor ogen had in het KIIC zal ook ongeveer uitkomen op twee miljoen euro.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.