’Typisch IJmuiden’, combinatie van twee liefdes

Pieter van Hove
IJmuiden

Twee grote passies heeft Erik Baalbergen - naast uiteraard zijn gezin en werk - : fotograferen en zijn woonplaats IJmuiden. Dit najaar ziet hij zijn twee liefdes gecombineerd in een boek met als titel: Typisch IJmuiden, een levendige havenplaats in beeld en woord’.

,,Ik zet het woordje beeld vóór woord omdat ik de afbeeldingen het belangrijkste vind.” Meestal is de IJmuidenaar in zijn woonplaats te vinden mét één van zijn camera’s. In het havengebied, bij de sluizen, in Zeewijk. Om bijzondere gebouwen vast te leggen. Of locaties waar iets te beleven valt.

Wekelijks publiceert hij in De Jutter een foto met daarbij een bijschrift. ,,Dat doe ik al enkele jaren. In het begin was er niet veel tekst bij, maar later ben ik hele verhalen erbij gaan schrijven.’’ Waarheidsgetrouwe teksten. ,,Niet alleen gebaseerd op kranten, maar ook op websites, folders of gesprekken met betrokkenen.” Daarnaast is Baalbergen - in het dagelijks leven werkzaam bij het Nederlands Lucht- en Ruimtevaart laboratorium (NLR) - actief betrokken bij de Historische Kring Velsen.

Een interesse die begon in 1988 toen hij pasgetrouwd aan de Bik en Arnoldkade kwam te wonen. ,,Ik vroeg me af wie Bik en Arnold waren”, herinnert hij zich de kennismaking met historisch IJmuiden. Het balletje begon te rollen. En alles legde hij vast op de gevoelige plaat. Het Zeeweg Ziekenhuis, het beeld van de Man met de Lantaarn bij de Kop van de Haven, kotters in de haven van IJmuiden.

Zijn serie trok ook de aandacht van Eelco Graafsma, uitgever van uitgeverij Graafsma Multiservices die de reeks ’Velsen Boekenrij’ is begonnen. De eerste aflevering ’Roos en Beek,wonen op de Spanjaardsberg’ van Guus Hartendorf is onlangs verschenen en ’Typisch IJmuiden’ volgt over enkele maanden. ,,Alle teksten zijn inmiddels geredigeerd en geactualiseerd. We zijn bezig met het uitzoeken van geschikte foto’s. Per verhaal komen namelijk meerdere afbeeldingen. Die foto’s vormen de leidraad van het boek.’’ Het boek bestaat uit 96 pagina’s. De prijs ervan is nog onbekend.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.