Velsense wethouders Vennik en Verkaik bij herdenking Februaristaking

Milo Lambers
Velsen

Wethouders Ronald Vennik en Arjen Verkaik leggen komende zondag tijdens de herdenking van de Februaristaking namens de gemeente Velsen een bloemstuk bij het monument De Dokwerker op het Daniël Meijerplein in Amsterdam.

Het is zondag precies 77 jaar geleden dat tienduizenden Amsterdammers het werk neerlegden als protest tegen de bezetting.

Het was de enige politieke staking in Europa tegen de anti-Joodse maatregelen van de nazi’s in bezet gebied.

De protesten in Amsterdam werden door de bezetter met geweld tegengegaan. Liefst 24 mensen raakten ernstig gewond. Negen mensen kwamen om.

Hoogovens

In de regio van Velsen werd in februari 1941 gestaakt bij de Hoogovens en papierfabriek Van Gelder. Bij de Hoogovens legden zeker 2.200 mensen destijds het werk neer. Bij papierfabriek Van Gelder waren er zo’n duizend stakers.

De herdenking in Amsterdam begint om 16.45 uur. Directeur Liesbeth van der Horst van het Verzetsmuseum Amsterdam houdt een korte toespraak.

Joy Wielkens treedt samen met gitarist Vlado Spisiak op tijdens de herdenking. Zij zong vorig jaar bij het 5 mei Bevrijdingsconcert op de Amstel en werkte samen met Vlado mee aan de PoëzieRevue.

André van Duin zal tijdens de herdenking enkele gedichten voordragen. In de Mozes en Aäronkerk zijn zondag foto’s te zien van de razzia’s op de Joden op 22 en 23 februari die de directe aanleiding vormden voor de Februaristaking.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.