Overslagbedrijf Daalimpex gaat fors uitbreiden tot kanaal

Saskia Knegtering
Velsen-Noord

Overslagbedrijf Daalimpex aan de Velserkade in Velsen-Noord gaat fors uitbreiden. De onderneming, eigendom van logistiek dienstverlener Kloosterboer, krijgt er ongeveer 15.000 vierkante meter bij. Het complex wordt een derde groter'', zegt manager Rene Biegstraaten. De totale capaciteit van Daalimpex komt daarmee op circa 100.000 pallets.

De nieuwbouw wordt gebouwd aan de kant van het Noordzeekanaal. Daar ligt nu nog braakliggende grond. Voor de uitbreiding van het complex zijn er plannen voor de aanleg van een kadewand van zo'n tweehonderd meter aan het Noordzeekanaal. ,,We hebben meer ligplaatsen nodig voor de afhandeling van alle schepen'', aldus Biegstraaten. Mogelijk komen er in de toekomst ook mogelijkheden om containers af te handelen, aangezien veel producten in containers verder worden verscheept.

Aanleiding voor de uitbreiding van het vrieshuiscomplex zijn o.a. de toenemende volumes van vis uit landen als Noorwegen, IJsland, de Faroër Eilanden, Shetland en Schotland en ook de Barentszzee. Zeker twee keer per week komt een schip met Russische kabeljauw naar Velsen-Noord. De kabeljauw gaat vervolgens verder naar Portugal of naar het Chinese Qingdao voor verdere verwerking.

Daarnaast handelt Daalimpex ook wekelijks twee lijndienstschepen van Eimskip af die een vaste verbinding verzorgt tussen Velsen en diverse havens in Rusland, Noorwegen en Engeland. Bovendien wordt er ook een toename verwacht van de hoeveelheid vis uit verder gelegen gebieden als Alaska en Canada. Door verlaging van de importheffing van producten vanuit Canada begin 2015 wordt het bestaande ladingpakket uitgebreid met meerdere vissoorten en producten zoals bessen. De nieuwbouw wordt voor een deel ingericht met verrijdbare stellingen hetgeen als voordeel heeft dat iedere pallet individueel bereikbaar is.

Volgens Jan Karsten, hoofd technische zaken bij Daalimpex komen op het dak vierduizend zonnepalen voor de stroomvoorziening, waarmee het meteen het grootste zonnepanelenproject van Noord-Holland is. Er zijn echter vergevorderde plannen om dit uit te breiden tot 10.000 zonnepanelen, waarmee de nieuwbouw energie neutraal wordt, hetgeen een absoluut unicum zou betekenen in de vrieswereld.

,,Daalimpex wil voor de nieuwbouw het hoogste mogelijke duurzaamheidskeurmerk BREEAM halen. Het gebouw moet dan wel aan de hoogste eisen voldoen."

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.