Warmte Tata Steel voor derden

Pieter van Hove
IJmuiden

In het productieproces van industrieën als Tata Steel komt veel warmte vrij. Warmte die het staalbedrijf hergebruikt in het eigen productieproces. Maar ook dan nog blijkt er veel warmte over waarvan anderen kunnen profiteren. Uit een haalbaarheidsonderzoek wijst uit dat hiermee nu al ongeveer 10.000 huishoudens kunnen worden verwarmd.

Deelnemers aan dit onderzoek zijn Tata Steel, de provincie Noord-Holland, de gemeente Velsen, de Milieudienst IJmond, Alliander en Dalkia. Sinds maart dit jaar werken de partijen aan een kansenkaart en een business case voor de benutting van warmte. Daarbij is gekeken naar zowel de vraag naar als het aanbod van warmte in de IJmond.

Behalve Tata Steel staan er nog andere bedrijven die mogelijk warmte zouden kunnen leveren. Voor de verkenning vanuit de vraagzijde is gekeken naar bedrijven, instellingen en woningen in de gemeenten Velsen, Beverwijk en Heemskerk. De initiatiefnemers zijn bij de organisaties en bedrijven langs geweest en hebben zodoende inzicht gekregen in de gegevens over de energievraag.

Uitgangspunt is dat alle partijen profiteren van de verduurzaming. Zo mogen de woonlasten voor bewoners niet stijgen, bij voorkeur dalen. Daarnaast moet het voor de woningcorporaties de financieel meest aantrekkelijke manier zijn om te verduurzamen. De belangrijkste plekken op de kaart zijn geclusterd tot interessante gebieden die mogelijk kunnen worden aangesloten op een warmtenet.

Tijdens de inventarisatie is gebleken dat er in de IJmond veel interesse bestaat om aan te haken bij het initiatief. De kansenkaart is afgelopen week gepresenteerd tijdens een bijeenkomst in het congrescentrum van Tata Steel. Een aantal sprekers ging verder in op het initiatief en duurzame energie.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.