Premium

Met zak afval elkaar leren kennen

Met zak afval elkaar leren kennen
Trashdaten: tegelijk troep opruimen, daten en een spel spelen.
© foto United Photos/Remco van der Kruis
IJmuiden aan Zee

Het is een nieuw fenomeen: trashdating. Tegelijk troep opruimen, daten en een spel spelen. Dit weekend was er een trashdate op het strand van IJmuiden.

,,We organiseren elke maand een leuk spel waar mensen elkaar ontmoeten”, zegt Roos Leijdekkers van trashdating.nl.

Ze legt de bedoeling van het datingspel uit: ,,Je gaat drie keer twintig minuten met een verschillend iemand op zoek naar rommel hier op het strand. En met dat afval spelen we daarna een pokerspel. Dat is een aardige manier om elkaar, na een korte eerste kennismaking, beter te leren kennen. Het is een vorm van slowdating.”

Ze vervolgt: ,,En daarnaast doen we nog wat nuttigs met de rommel die er wordt opgehaald. Alle gegevens daarover sturen we naar de ’Plastic Soup Foundation’, een organisatie die zich sterk maakt voor het terugdringen van plastic in de zeeën en oceanen. Dus eigenlijk is trashdating een leuke manier om de wereld een beetje schoner te maken.”

Focussen

De deelnemers kunnen zich daar wel in vinden. ,,Het is een bijzondere manier om mensen te leren kennen”, zegt Martin (37) uit Haarlem. ,,En je weet nooit wat er van komt. We hebben een gemeenschappelijk doel en ik ben graag actief bezig. Als het strand er schoner van wordt, dan is dat mooi meegenomen.”

En wat het daten betreft: ,,Als het niet leuk is, ga je je gewoon focussen op het afval.”

De 36-jarige Fiona uit Haarlem is het daar wel mee eens: ,,Het belangrijkste is dat je wat goeds doet voor de wereld. Dat maakt het plezierig. En iedereen heeft zijn eigen verhaal.” Of ze al met iemand een klik heeft? ,,Nee, niet echt, maar ik ben ook wel kritisch hoor.” Met een lach: ,,Ik zoek een man met de hoogste kwalificaties. Ik ga voor de hoofdprijs.”

Pokerspel

Na de eerste ronde verzamelt het gezelschap zich op het terras. Wie het meeste afval heeft, mag een kaart kiezen waarmee aan het einde van de drie opruimrondes een pokerspel gespeeld gaat worden. Met zeven kaarten is het de bedoeling om een in punten zo hoog mogelijke combinatie te vormen.

Organisator Roos Leijdekkers: ,,Trashdating staat nog in de kinderschoenen. Het is de bedoeling dat dit fenomeen zich als een liefdevolle olievlek over heel Nederland verspreidt. Binnenkort organiseren we een ’bingo-trashdate’ in het Amsterdamse Westerpark.” Deelnemer Roland uit Haarlem haakt daar gelijk op in: ,,Leuk, dan kom ik ook.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.