Chauffeurs met te hoge trucks bij Velsertunnel blijven vaak ongestraft

Carlo Nijveen
Velsen-Zuid

Vrachtwagenchauffeurs die met een te hoge truck de Velsertunnel dreigen in te rijden, worden nauwelijks bestraft. Dat blijkt uit bekeuringscijfers van de politie Noord-Holland.

In de eerste helft van dit jaar registreerde Rijkswaterstaat meer dan elfhonderd te hoge trucks bij de Velsertunnel. Slechts 52 chauffeurs kregen een boete. Alleen de politie mag bekeuringen uitschrijven aan truckers die in de fout gaan. Maar in de praktijk rukken agenten na een incident met een te hoge vrachtwagen vrijwel nooit uit. De waarschuwing dat truckers die de wet overtreden een forse boete wordt opgelegd, is dus een wassen neus.

Kentekengegevens

Een woordvoerder van Rijkswaterstaat wil niet reageren op het lage aantal bekeuringen. ,,Dat is een zaak van de politie. Als er geen agenten komen, noteren wij de kentekengegevens van de te hoge truck en geven die door.’’ De zegsman laat weten dat Rijkswaterstaat binnenkort wel overleg voert met de politie.

Rijkswaterstaat werkt inmiddels aan een proef waarbij enkele weginspecteurs van die dienst op snelwegen bekeuringen mogen gaan uitdelen. Maar bij dat beoogde experiment in de regio Rotterdam-Rijnmond is het volgens de woordvoerder niet de bedoeling dat die inspecteurs ook truckers met te hoge wagens op de bon slingeren. Rijkswaterstaat, de politie en het ministerie van justitie zijn nog over de proef in gesprek.

Alarm

Vrachtwagens die hoger zijn dan vier meter mogen de Velsertunnel niet in. Toch gaat het dus vaak (bijna) mis. Medewerkers van verkeerscentrale De Wijde Blik krijgen dagelijks naar schatting zo’n veertig hoogtemeldingen te verwerken.

Telkens als de speciale detectieapparatuur bij de ’Velser’ automatisch alarm slaat, moeten medewerkers van Rijkswaterstaat de weg op om na te gaan of de truck waarom het gaat daadwerkelijk de maximumhoogte overschrijdt.

Dat blijkt lang niet altijd het geval. Bij de ’Velser’ ontstaan ook zeer vaak files doordat onterecht - loos - alarm wordt geslagen. Zo bleek onlangs al uit cijfers van Rijkswaterstaat.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.