Noordzeekanaal op prentbriefkaarten

Stoomschip Brabantia passeert de stoompont. Rechts de wal - het kanaal is nog niet zo breed - en in de verte het torentje van postkantoor Velsen.© Collectie Limmen

Ton de Lange
Santpoort-Noord

Het was maar twee minuten fietsen van haar geboortehuis in Velserbroek naar het Noordzeekanaal. Wat Eef Limmen (1949) als kind al leuk vond, groeide uit tot een fascinatie. De nu in Santpoort-Noord woonachtige filatelist maakte een kleine, maar bijzondere opstelling in Museum Kennemerland in Beverwijk: oude foto- en prentbriefkaarten over het Noordzeekanaal bij IJmuiden.

Al sinds haar elfde verzamelt Eef postzegels en prentbriefkaarten.

Ze was voorzitter van Postzegelvereniging IJmuiden, maar deze PVIJ werd jaren terug opgeheven bij gebrek aan andere bestuursleden. Daarna vond ze onderdak bij de club van Zaanse postzegelverzamelaars 'De Posthoorn'.

Eef is lid van Koninklijke Nederlandse Bond van Filatelisten en won al diverse prijzen met zogeheten wedstrijdkaders. Zo'n kader moet aan twaalf filatelistische kenmerken voldoen. Een belangrijke is het stempel. Er moet dus oud materiaal gebruikt worden, want stempels worden niet meer gezet.

Spoorbrug

Op een fotokaart van de spoorbrug in Velsen is door iemand '3 cent' geschreven, onderstreept en met uitroeptekens.

1959: ventilatietorens bij de Velsertunnel.© Collectie Limmen

Een fotodruk uit 1959, van uitgeverij Spanjersberg, geeft het bijna futuristische beeld van karakteristieke ventilatietorens, ontworpen door architect D. Roosenberg. Ze kregen een beeldende bijnaam: de Hyacinten.

Eef heeft tevens kaders over haar woonplaats, vuurtorens, Zomerkoninkjes en aardbeien. Met het kader dat in Museum Kennemerland is te zien, won de Santpoortse ruim een jaar geleden goud bij de Filatelie Manifestatie in Diemen.

Ze geeft bij haar museumdebuut ook historische achtergrond, met onder meer info van Wikipedia.

Het Noordhollandsch Kanaal, dat vanaf 1824 de verbinding tussen de haven van Amsterdam en de Noordzee moest verbeteren, voldeed al snel niet meer aan de eisen van groeiend scheepvaartverkeer.

In 1852 pleitte Amsterdam voor een kanaal van het IJ door de duinen naar de Noordzee. In 1863 werd de concessie verleend aan de Amsterdamsche Kanaal Maatschappij. De aanneemsom bedroeg 27 miljoen gulden.

Willem III

Na 11 jaar graven, dijken aanleggen en bouwen aan sluizen werd op 1 november 1876 het kanaal geopend door koning Willem III. Die de aanleg tevens had benut in de strijd tegen werkloosheid.

De 7 kilometer brede duinen tussen Velsen en de Noordzee waren met schop en kruiwagen afgegraven. Ondanks stoomgraafmachines ging het meeste met de hand. Bij opening was het kanaal 27 meter breed.

Het sneed Velsen doormidden. Een grotere spoorbrug kwam in 1905, toen zelfs 'de grootste draaibrug van Europa'.

36 jaar later lag de bouw van een spoor- en autotunnel stil als gevolg van de oorlog. In 1957 werden Velsen-Noord en -Zuid 'herenigd' door beide Velsertunnels.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.