Polonaise op Guus Meeuwis en Ali B tijdens g-disco

Polonaise op Guus Meeuwis en Ali B tijdens g-disco
In de g-disco in buurtcentrum De Koe kun je lekker losgaan.
© foto United Photos/Toussaint Kluiters
Velserbroek

’Ik heb de hele nacht liggen dromen’, klinkt het zaterdagavond in het discozaaltje van Jongerencentrum De Koe in Velserbroek. Het is vanavond ’g-disco’, en dat betekent dat iedereen met een beperking in de ruimste zin van het woord welkom is.

In het danszaaltje wordt naar hartenlust geswingd onder de gekleurde lampen en de zilveren knipperbol. Staat de een heel voorzichtig met de armen in de zij wat te bewegen, een ander gaat op precies hetzelfde nummer helemaal uit zijn pannetje.

In vlot tempo passeren heel wat nummers uit een repertoire, dat varieert van Jan Smit tot Michael Jackson.

Wat opvalt, is dat er slecht vijftien discogangers zijn. ,,Dat komt waarschijnlijk omdat het de eerste keer van het seizoen is”, zegt Wilma Wardenaar van ’Stichting Ook Voor Jou Wonen’. ,,We doen dit elke eerste zaterdag van de maand, de zomerstop zit er nu net op.”

Hoe de bezoekers het zelf vinden? ,,Ik vind het superleuk”, zegt de 25-jarige Priscilla uit Oostzaan, die lijdt aan een autistische beperking. ,,Het is vriendelijk hier. Naar een normale disco durf ik niet, daar is het veel te druk.” Of ze weleens verliefd is geworden in de disco? ,,Nee, dat zeg ik niet”, schudt ze verlegen haar hoofd. En wat haar favoriete muziek is? ,,O, van alles. Maar de nummers van Samson en Gert vind ik wel het allerleukste. Daar kun je lekker op dansen.”

Lekker geurtje

De 26-jarige Rosa met het Syndroom van Down vertelt dat ze met de taxi uit Haarlem is gekomen. ,,Ik kom altijd”, zegt ze opgewekt. ,,Ik trek altijd een mooie jurk aan en doe lippenstift op. Dan zie ik er heel mooi uit.” Haar favoriet? ,,Ali B en Nick & Simon.”

De disk-jockeys DJ Rens en DJ Jeroen hebben het naar hun zin. ,,We draaien ook verzoeknummers”, zegt Rens,die zelf ook een verstandelijke beperking heeft. ,,Dat mag altijd. En als we het niet hebben, vraag ik of ze het nummer zelf mee willen nemen. Net kwam er iemand met een cd. We hebben hem gelijk gedraaid.”

Aan het eind van de avond is er nog even tijd voor wat gekkigheid. Als DJ Rens ’Kedeng Kedeng’ van Guus Meeuwis opzet, volgt er spontaan een polonaise. En er wordt meegezongen: ’Kedeng Kedeng, oehoe!’

Meer nieuws uit IJmond