IJmuidense hondeneigenaar legt zich neer bij straf voor bijtincident

Carlo Nijveen
IJmuiden

De 24-jarige IJmuidense hondenbezitter die door de kantonrechter op de vingers is getikt omdat zijn twee viervoeters begin dit jaar een ander hond aanvielen, zal zich niet verzetten tegen de straf die hem is opgelegd. Dat heeft advocaat Rob Jan Pardijs, raadsman van de IJmuidenaar, donderdag desgevraagd laten weten.

De eigenaar van de honden - een pitbull en een Staffordshire terriër - werd eerder deze week veroordeeld tot een boete van vijfhonderd euro. Ook moet hij zich houden aan strenge gedragsregels. Als de dieren van de IJmuidenaar binnen twee jaar opnieuw in de fout gaan, moet hij nog eens duizend euro boete betalen.

Pijn

De hondeneigenaar ziet af van een beroepszaak omdat de pittbull en de Staffordshire terriër hem niet definitief worden afgepakt. Het openbaar ministerie (OM) wilde dat de viervoeters verbeurd zouden worden verklaard. Maar de kantonrechter besliste dat de IJmuidenaar zijn in beslag genomen pitbull en terriër terugkrijgt.

,,Mijn cliënt heeft z’n honden een paar maanden moeten missen. Dat deed pijn. Die dieren zijn toch een beetje zijn kindjes. De rechter geeft de honden onder voorwaarden aan mijn cliënt terug. Een deskundige van de Universiteit Utrecht heeft geconcludeerd dat de kans op herhaling voldoende is ingeperkt als die voorwaarden worden nageleefd,’’, reageert advocaat Pardijs.

De IJmuidenaar moet de honden voortaan afzonderlijk uitlaten, gemuilkorfd en kort aangelijnd. Hij mag bijtgedrag niet stimuleren en alleen zelf met hen de straat op. Ook wordt de man verplicht zijn woning uitbraakbestendig te maken. Een van de honden moet daarnaast een gedragstherapie, een cursus gehoorzaamheid en een aandachtstraining volgen.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.