Sensoor wil kwartje voor luisterend oor

Een medewerkster van Sensoor. Archieffoto

Een medewerkster van Sensoor. Archieffoto

Roel van Leeuwen
Alkmaar

Hulporganisatie Sensoor West-Midden wil ook na 1 januari 2015 hulp blijven bieden aan de inwoners van 85 gemeenten in Noord-Holland en Flevoland. Gemeenten moeten hier wel 25 cent per inwoner voor betalen.

Sensoor is de enige organisatie die landelijk 24 uur per dag en 365 dagen per jaar via de telefoon, chat en e-mail anonieme hulp op afstand aanbiedt. Tot dusverre werden de afdelingen gefinancierd door de vier grote gemeenten en de provincies. De provincie Noord-Holland heeft bijvoorbeeld besloten de organisatie Sensoor West-Midden – met vestigingen in Haarlem, Alkmaar, Zaandam en Hilversum –  tot 1 januari financieel te ondersteunen.

In de conceptwet Wmo 2015 krijgen gemeenten per 2015 de opdracht om op ieder moment van de dag een telefonisch of elektronisch anoniem een luisterend oor en advies beschikbaar te stellen. Deze taak is nieuw voor de gemeenten. Sensoor is nu een campagne gestart om de gemeente er toe te bewegen Sensoor in te schakelen voor deze taak. Het aanbod van Sensoor is besproken in de commissie gezondheid en welzijn van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Daarop is besloten dat de VNG gaat inventariseren hoe groot het draagvlak is onder gemeenten om deze taak uit te laten voeren door Sensoor.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.