Van Ewijk jaar lang de titel voor het ’beste gevulde speculaas’

Susanne Moerkerk
Velserbroek

De gevulde speculaas van banketbakkerij Van Ewijk in Velserbroek is de beste van Noord-Holland. Dat concludeerde de jury tijdens een vakbeurs voor banketbakkers. Daar streden 350 deelnemers om de provinciale titels voor verschillende speculaasproducten.

,,Een tien van de vakjury en een 9,2 van de consumentenjury’’, vertelt eigenaar Johan van de Weg trots. ,,We krijgen elk jaar hoge cijfers, maar dat we dit jaar de beste zijn, is natuurlijk nog veel mooier.’’

Mede-eigenaar Iwan Steenken: ,,Er zijn geen banketbakkers die slechte gevulde speculaas verkopen. Het gaat bij zo’n wedstrijd om tienden, maar over smaak valt niet te twisten. Dit jaar kregen we de hoogste waardering voor ons gevulde speculaas vergeleken met alle andere deelnemende banketbakkers uit Noord-Holland.’’

Verhoudingen

Het recept is in de loop der jaren bijgeschaafd. Van de Weg: ,,Het gaat om uitstraling, de verhouding speculaas en spijs moet in balans zijn. We hebben jaren naar het ultieme recept gezocht.’’ Het geheim van de beste speculaas geven de twee natuurlijk niet zomaar prijs. ,,Het zit hem vooral in de kruidenmelange denk ik’’, hint Van de Weg. ,,En zuiver spijs, daar zit veel niveauverschil in. Die details en uiteraard de roomboter, maken het óns gevulde speculaas.’’

De weken voor de wedstrijd is er al veel gevuld speculaas gebakken. De dag voordat de vakjury en de consumentenjury zich uitspreken, is de winnende speculaas gebakken, waardoor banketbakkerij Van Ewijk zich een jaar lang ’de beste gevulde speculaasbakker van Noord-Holland’ mag noemen.

Najaar

Steenken verwacht dat de verkoop nog lang doorgaat: ,,Het is een echt najaarsproduct. Er is een ongeschreven regel onder banketbakkers dat begin september de eerste speculaas weer gebakken wordt. Dat hangt niet per se vast aan bijvoorbeeld het Sinterklaasfeest.’’

Gekkenhuis

,,De komende dagen gaan we de productie flink opvoeren, want voorgaande jaren was het zelfs zonder overwinning al heel erg druk. Het wordt een gekkenhuis’’, kijkt Steenken vooruit. ,,Zaterdag gaan we het groots vieren. Mensen kunnen proeven en we verkopen de speculaas voor een leuke prijs.’’

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.