Roep om extra geldschieters voor eerbetoon aan oorlogsheldin Truus Wijsmuller

Carlo Nijveen
Amsterdam/IJmuiden

Voor een documentaire over het reddingswerk van oorlogsheldin Truus Wijsmuller zijn nog steeds geldschieters nodig. Wijsmuller wist aan het begin van de Tweede Wereldoorlog vanuit de haven van IJmuiden onder anderen vier Joodse zussen naar Engeland te helpen vluchten.

Een in gang gezette crowdfundingactie heeft al bijna negentienduizend euro opgeleverd. Maar dat is nog niet genoeg om het beoogde eerbetoon aan Wijsmuller te kunnen voltooien. Documentairemaker Pamela Sturhoofd hoopt dan ook vurig dat ondernemers in IJmuiden en omgeving zich geroepen voelen om met een bijdrage over de brug te komen. Sturhoofd, collega-documaker Jessica van Tijn en cinematograaf Freek Zonderland werken al enige tijd aan het portret van Wijsmuller - ’Truus’ Children’. Ze hebben haast. Immers: de uit de handen van de nazi’s geredde kinderen zijn inmiddels tussen 85 en 95 jaar oud. De senioren maakten deel uit van een groep van 74 weeskinderen die vlak voor de Nederlandse capitulatie aan boord stapte van het schip SS Bodegraven, dat in mei 1940 lag afgemeerd in de haven van IJmuiden. De kinderen, afkomstig uit verschillende delen van Europa, waren daarvoor ondergebracht in het Amsterdamse Burgerweeshuis.

De documentairemakers hebben inmiddels een aantal voormalige vluchtelingen gesproken. Een van hen is Sophie, inmiddels bijna negentig jaar oud. ,,Ze kan zich het vertrek vanuit IJmuiden nog goed herinneren. Het was een chaos. Ook volwassen Joden probeerden te vluchten, maar zij konden niet mee’’, zei Sturhoofd eerder in deze krant.

Zij hoopt nog andere kinderen van ’Tante Truus’ te kunnen interviewen. ,,Onder hen een 89-jarige vrouw die nu in Tel Aviv woont. ,,Deze dame weet ook nog veel over de gebeurtenissen van destijds te vertellen. Alleen de treinreis die ze vanuit Duitsland naar Nederland maakte, is een gat in haar geheugen. Daarvoor raakte ze namelijk gescheiden van haar broertje, met wie ze altijd samen was geweest. Een traumatische ervaring.’’

Aspirant-sponsors van de documentaire kunnen zich melden via: www.truus-children.com/donate

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.