Fietsfeestje op Plein 1945 IJmuiden

Foto United Photos

Foto United Photos

IJmuiden

De leukste attractie op het Fietsfeest op Plein 1945 in IJmuiden was zaterdag ongetwijfeld het weer. Een elektrisch fiets testen, leren rijden op een eenwieler, voor de lol over een crossbaan scheuren, het is allemaal leuker onder een gastvrije zon.

Zo vond blijkbaar ook het meisje dat op haar eenwieler maar niet loskwam van het hek waar ze steun zocht, maar het toch bleef proberen. Of Ria Dreijer uit Velserbroek, die zich uitgebreid liet voorlichten over e-bikes. ,,Ik fiets nog hele tochten op eigen kracht. Maar ik wil me oriënteren voor de toekomst’’, zegt de 82-jarige Velserbroekse.

Er is gezellig veel aanloop op het plein, waar op elke hoek wat te doen is. Klim achter het stuur van een vrachtwagen en ontdek zelf waar nu die beruchte dode hoek zit. Bij het oud-Hollandse fietsspel trappen twee volwassen kerels de longen uit hun lijf. De jonkies kunnen weer veel beter uit de voeten bij een computerspel waar ze met een speciale bril op een echte fiets door een virtueel landschap fietsen.

Stoere Vera (12) en Florence (9) nemen het tegen elkaar op bij de crossbaan. Het demonstratieteam van FCC Wijkeroog, met Niels (14) als oudste en Stef (5) als jongste, laat de nodige trucs zien. Niels vraagt even later vergeefs aan een agent of hij ook eens over de crossbaan wil. De politieman houdt het bij zijn eigen, spectaculaire demonstratie ’boef aanhouden met behulp van politiefiets’.

De gemeente Velsen en de Fietsersbond houden dit festijn omdat Velsen landelijk genomineerd is als Fietsstad 2014. De kinderen bij de eenwielers houden zich daar niet mee bezig. Die hebben alleen maar lol. Zoals de achtjarige Thom, die het op een oefenfietsje mag proberen. Ranès Rioza, vierde bij het wereldkampioenschap eenwielers en leraar op drie circusscholen, geeft hier les. Verkeerswethouder Vennik mist een groot deel van de middag. Hij maakt een tocht door Spaarnwoude. Want Velsen is niet alleen fietsvriendelijk in de woonkernen, je kunt er ook prima in het buitengebied uit de voeten. Sorry, pedalen.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.