Moedige meid in IJmuiden: Sharona stopte schennispleger

Carlo Nijveen
IJmuiden

Sharona Dekker twijfelt niet. Als het aan de 18-jarige IJmuidense ligt, moet de schennispleger die haar en zeker negen andere vrouwen in Velsen heeft belaagd - de ’rennende rukker’ - binnenkort in de beklaagdenbank komen te zitten. ,,Het is goed als die man wordt berecht. Want zo zal-ie voelen dat wat hij heeft gedaan écht niet kan.’’

Terwijl het openbaar ministerie zich nog op de vervolging van de schennispleger beraadt, maakt Sharona zich op voor de finale van de IJmonder van het Jaar-verkiezing. Schouder aan schouder met haar ambassadeur - het Velsense gemeenteraadslid Hülya Kat - zal ze het straks opnemen tegen de vijf andere kanshebbers en hun ’sidekicks’.

,,Als ik IJmonder van het Jaar word, zie ik dat als een soort van bedankje voor wat ik heb gedaan. Maar ik denk niet dat de verkiezing verder grote invloed op mijn leven zal hebben’’, blikt de IJmuidense vooruit in haar ouderlijke flatwoning aan het Pleiadenplantsoen.

Vlakbij die woning is Sharona begin augustus 2015 naar eigen zeggen plotseling oog in oog komen te staan met de exhibitionist die her en der in Velsen al voor flink wat commotie had gezorgd. Als zij na een bezoek aan de Santpoortse feestweek rond een uur ’s nachts fietsend thuiskomt, wordt ze voor de deur door hem belaagd. De man, die haar een tijdje heeft achtervolgd, begint zich te bevredigen.

Dichterbij

Sharona schreeuwt dat hij weg moet gaan, vertelt ze kort na de ongewenste ontmoeting in deze krant. Maar in plaats daarvan komt de schennispleger steeds dichterbij. Sharona probeert de man nog een keer roepend te verjagen. Maar dan vindt ze het genoeg geweest. ,,Ik haalde uit met gebalde vuist en raakte hem hard op zijn neus. Hij reageerde niet boos, maar keek verbaasd. Hij pakte zijn fiets en reed weg’’, aldus de IJmuidense.

Pakweg een week na het nachtelijke incident loopt Sharona de schennispleger stomtoevallig weer tegen het lijf, in een supermarkt in haar woonplaats. Zij herkent hem en spreekt de lastpak aan.

Een medewerker van de supermarkt, getuige van het bizarre weerzien: ,,Ik hoorde een meisje ’viezerik’ roepen. Naast haar stond een man die een beetje raar deed. Ze sprong bovenop hem. Een pittige dame is het. Ik liep erheen, zorgde dat die man niet kon wegkomen en hield hem met collega’s staande tot de politie kwam.’’ De schennispleger, een 32-jarige Pool zonder vaste woon- of verblijfplaats, belandt in een cel. Maar hij zit niet lang achter slot en grendel en vertrekt kort na zijn voorlopige vrijlating naar het buitenland.

Gepest

Sharona heeft veel complimenten gekregen wegens haar stoere houding tijdens de twee confrontaties met de rennende rukker. ,,Vooral mijn vader heeft me geleerd om niet over mij heen te laten lopen. Vroeger, op de basisschool, ben ik jarenlang gepest. Dat was heel heftig, af en toe. Maar ik liet het altijd gebeuren. Zwijgend. Totdat mijn vader zei dat ik voor mezelf moest opkomen. Dat heb ik daarna gedaan.’’

Anno 2016 beoefent Sharona de zelfverdedigingssport Krav Maga. ,,Judoën of boksen, dat is niks voor mij. Je mag te weinig doen om een tegenstander uit te schakelen. Ik wil nog weerbaarder te worden. Want als ik iets hoor over een beroving of ander geweld, zoals die massa-aanrandingen in Duitsland, besef ik weer dat wij niet altijd veilig over straat kunnen.’’

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.