Column: Nieuws van de Vooruitgang

Evelien Engele

Wanneer de stemmen van Coen en Sander, grappen van Evers en hits van Sky vervelen, kan het zomaar gebeuren dat je op radiozender Sublime FM verrast wordt door het ’Nieuws van de Vooruitgang’.

,,Nieuws dat je een goed gevoel moet geven en nieuws met een oplossing”, zo licht de radiostem toe waarna de nieuwsfeiten volgen: wolven in Rome gesignaleerd en de blauwvintonijn na zestig jaar afwezigheid weer in de Noordzee gespot.

Geen woord over de ophef rond het Mali-rapport, de groeiplannen van Schiphol of de spanningen tussen Amerika en Noord-Korea. Logisch want Sublime FM is een zender ’waar je naartoe gaat om te ontsnappen uit de almaar voortrazende actualiteit’.

Een staaltje constructieve journalistiek die niet alleen inzoomt op misstanden, maar ook op oplossingen. Gek genoeg geeft het mij nooit dat beloofde goede gevoel, maar voel ik me bijna persoonlijk aangevallen.

Breng ik dan geen constructief nieuws? Vraag ik geïnterviewden niet naar een oplossing? Heb ik geen oog voor positief nieuws?

Allemaal wel, maar niet alleen maar. Ik hoop me te rekenen tot de realiteitsjournalistiek mocht die bestaan.

Met ook oog voor minder leuk nieuws en problemen waar niet zo snel een oplossing voor is, zo bedenk ik me als ik langzaam afrem. File, ook realiteit als je de wereld door een constructieve nieuwsbril bekijkt.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.