Ruim honderd jongeren uit Velsen naar Halt gestuurd

Saskia Knegtering
Velsen

Ruim honderd jonge Velsenaren zijn vorig jaar wegens een winkeldiefstal, een mishandeling of een ander vergrijp bij Halt Kennemerland terechtgekomen. Dat waren er beduidend meer dan in 2012, toen Halt 'slechts' te maken kreeg met tachtig jongeren uit deze contreien.

De meeste Velsenaren die bij Halt Kennemerland belandden, hadden zich schuldig gemaakt aan vermogensdelicten - zoals winkeldiefstal - en spijbelen. Ook bij het team dat in Velsen en omliggende plaatsen jeugdcriminaliteit bestraft en bestrijdt, komen - net als elders in Nederland - steeds vaker jongeren binnen na zwaardere delicten. Dat is een gevolg van het 'Zo Snel Mogelijk'-beleid bij bepaalde strafzaken. Een officier van justitie kan er dan voor kiezen om jongeren die voorheen een taakstraf kregen naar Halt te sturen, bijvoorbeeld na een lichte mishandeling.

Halt Kennemerland-'klanten' moeten als dat mogelijk is excuses aanbieden aan het slachtoffer en ook met hem of haar een gesprek voeren. ,,Wij hebben met die aanpak positieve ervaringen opgedaan'', zegt Halt-beleidsadviseur Nanette Kistemaker. ,,Doordat ze met slachtoffers in contact komen, beseffen jongeren welke gevolgen de mishandeling heeft gehad.''

In totaal registreerde het Haltteam in Kennemerland vorig jaar 132 Velsenaren. In 2012 waren het er dus tachtig, terwijl in 2011 nog 107 jongeren uit Velsen bij de regionale jeugdcriminaliteitsbestrijders terechtkwamen.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.