Elf Velsenaren krijgen lintje

De decorandi uit Velsen. Foto: United Photos/Remco van der Kruis

De decorandi uit Velsen. Foto: United Photos/Remco van der Kruis

Saskia Knegtering
IJmuiden

Elf Velsenaren hebben tijdens de lintjesregen een Koninklijke onderscheiding ontvangen van burgemeester Franc Weerwind.

Tien van hen zijn vanaf nu Lid in de Orde van Oranje Nassau, één iemand Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Onderstaand de namen en een samenvatting/deel van hun activiteiten.

Riekelt de Boer

Vanaf 1992 is Riekelt de Boer (62) uit IJmuiden al vrijwilliger bij de KNRM. Met zijn technische kennis heeft De Boer met name een belangrijke bijdrage geleverd aan het oplossen van problemen op het gebied van aandrijftechnieken (hydrauliek). De Boer heeft deelgenomen aan 116 acties, waarbij 144 mensen veilig aan wal zijn geholpen.

Afra Bol-Verdonk

IJmuidenaar Afra Bol-Verdonk (75) is vrijwilliger van het Rode Kruis afdeling Velsen. Zij zat in het bestuur en vanaf 1995 verzorgt zij bij de vijf zorgcentra activiteiten. Ook coördineerde Bol-Verdonk huisbezoeken van mensen die alleen of eenzaam waren. Daarnaast coördineerde ze de jaarlijkse collecte.

Johan Poppe

Johan Poppe (58) uit IJmuiden is al sinds 1993 vrijwilliger bij het reddingsstation IJmuiden van de KNRM. Nadat Poppe zijn varende carrière op de reddingboot moest beëindigen, verricht hij hand- en spandiensten als helper aan de wal. Poppe heeft deelgenomen aan 100 acties, waarbij 124 mensen veilig aan wal zijn geholpen.

Peter Iskes

Jarenlang heeft IJmuidenaar Peter Iskes (48) zich ingezet als bevelvoerder voor de vrijwillige brandweer, post Velsen-Zuid. Poppe heeft een substantiële bijdrage geleverd aan de veiligheid van de inwoners en bedrijven in de gemeente Velsen en de regio Kennemerland.

Piet de Jong

Op hoge leeftijd doet Piet de Jong (86) uit IJmuiden nog steeds vrijwilligerswerk. Sinds 1960 helpt hij bij Zwemvereniging Velsen. Iedere week geeft hij zwemles aan kinderen. Ook is De Jong tijdens de zwemvierdaagse toezichthouder, starter en deelt hij medailles uit. Daarnaast verzorgt hij vanaf 1987 de klaverjasavonden in wijksteunpunt Zeewijk. De Jong is ook nog vrijwilliger in de R.K. Parochie IJmuiden. Hij brengt en haalt de parochianen voor de kerkdiensten, is collectant en brengt het parochieblad rond.

Bert Kurpershoek

Samen met zijn vrouw, die ook een lintje krijgt, is Bert Kurpershoek (66) uit IJmuiden sinds 1996 vrijwilliger bij de speeltuin Zeewijk. In 1997 werd hij beheerder. Kurpershoek onderhoudt de speeltuin en beheert het winkeltje. Buiten de openingstijden wordt de speeltuin gebruikt door peuterspeelzalen, waarbij Kurpershoek en zijn vrouw aanwezig zijn.

Suus Kurpershoek-de Vries

Net als haar man is IJmuidenaar Suus Kurpershoek-de Vries (67) in 1996 begonnen als vrijwilliger van de speeltuin Zeewijk. Nu zijn ze samen beheerder. 'Tante Suus' doet het onderhoud van de speeltoestellen, verzorgt het winkeltje en regelt de organisatie van verjaardagspartijtjes. De speeltuin is al achttien jaar haar lust en haar leven.

Ria van Schie

Ria van Schie (79) uit Velserbroek was hulpverlener bij het opvanghuis De Heideberg. De Heideberg was een huis voor mensen in geestelijke nood. Van Schie werkte in de gezinszorg en de ziekenzorg. Van Schie heeft samen met Martha Strates, die ook vandaag wordt onderscheiden, 1825 mensen opgevangen en verzorgd. Van Schie is nu vrijwilligster bij het buurthuis Het Terras en ze bezoekt mensen van de R.K. Parochie van Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand.

Martha Strates

De Velserbroekse Martha Strates (72) heeft veel vrijwilligerswerk verricht op de school van haar kinderen. Ook verrichte ze bij haar zangkoor allerlei activiteiten en zette ze zich in bij De Heideberg. Daarnaast verzorgde zij de maaltijden. Strates was samen met Ria van Schie (zie boven) altijd een luisterend oor. Strates is nu vrijwilligster bij buurthuis Het Terras, bezoekt mensen van de R.K. Parochie van Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand.

Bert Spanjaard

Bert Spanjaard (78) uit IJmuiden is vrijwilliger bij de stichting OIG/IHD. Deze stichting verzorgt ontspanningsactiviteiten voor mensen met een fysieke en/of verstandelijke beperking. Spanjaard is chauffeur voor de stichting en vervoert mensen. Bij bridgevereniging Het Terras is hij bestuurslid. Eerder was hij ook vrijwilliger bij atletiekvereniging Suomi, teamleider bij R.K. Voetbalvereniging Velsen, verrichte hij onderhoudswerkzaamheden bij het Zee- en Havenmuseum, hielp bij schoolvoetbalteams, was vrijwilliger bij de katholieke Arbeidersjeugd, lid van de oudervereniging en klaar-over bij de Sint Franciscusschool.

Antonio Hammerstein

Antonio Hammerstein (67) uit Velsen-Zuid is als enige van de elf benoemd als Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Hij was opleider, examinator en schipper van het wachtschip Stella Maris in Rotterdam. Hammerstein was ook mede-oprichter van de vereniging Exploitanten Benzinestations, voorzitter van de afdeling tankstations, lid van het hoofdbestuur van de BOVAG, voorzitter en bestuurslid van de Stichting Uitvoering Bodemsanering. Als lid van de Raad van Toezicht, bestuurslid en voorzitter van de Rabobank IJmuiden heeft hij een belangrijke bijdrage geleverd aan de fusie met Rabobank Santpoort-Spaarndam. Hammerstein was ook nog lid van de studiecommissie Economische Zaken, bestuurslid van het CDA in Velsen, voorzitter van de Stichting Rechtsbijstand Mobiliteitsbranche, vrijwilliger bij Telstar en medeoprichter en bestuurslid van watersportvereniging Yachtclub Seaport IJmuiden.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.